Jedinečná výstava fotografií zvířat v brněnské zoo: Svět pod mikroskopem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jedinečná výstava fotografií zvířat v brněnské zoo: Svět pod mikroskopem!

Fotograf Petr Wandrol z firmy FEI Brno, která speciální mikroskopy vyrábí. Ty dokáží objekt zvětšit až milionkrát.
Fotograf Petr Wandrol z firmy FEI Brno, která speciální mikroskopy vyrábí. Ty dokáží objekt zvětšit až milionkrát. ( Foto Aha! – Ondřej Požár, reprofoto FEI Company)

Víte, že chlup ledního medvěda Umcy je dutý? Mšice, kterou na listech rostlin pozorujeme jen jako tečku, má tři páry nohou a dvě tykadla? Tajemný svět zvířat, která nevidíme pouhým okem, poodkrývá výstava snímků z elektronových mikroskopů Tajuplný mikrosvět v brněnské zoo.

Chlupatá housenka: Zvětšeno 30x
Na fotografii housenky vidíte opravdu každý chlup. Snímky hmyzu, které byly pořízeny mikroskopem, se před léty nechali inspirovat filmaři z Hollywoodu, kteří podle nich vymodelovali hlavu proslulého Vetřelce.

Klíště hodně zblízka: Zvětšeno 240x
Pohled na parazita, který lidem saje krev a může je i zabít smrtící klíšťovou encefalitidou, je možná pro leckterého diváka odpudivý. Pro jiné však může být fascinující.

Video se připravuje ...

Mšice v barvách: Zvětšeno 85x
S vybarvením zvětšeniny mšice si její tvůrce pořádně pohrál. Fotografie z elektronového mikroskopu totiž nemají barvy a jsou v podstatě černobílé, protože přístroj pracuje s hranicí světla.

Dutý chlup Umcy: Zvětšeno 1000x
Nejzajímavější zvětšeninou je chlup ledního medvěda Umcy, táty dvojčat Komety a Nanuka, kteří jsou nyní chloubou zoo v Brně. „Chlup má průměr 60 až 80 mikrometrů. Vyfotil jsem ho po přeříznutí skalpelem. Srst ledních medvědů má dobré termoizolační vlastnosti právě proto, že chlupy jsou duté,“ uvedl fotograf Petr Wandrol.

Na takové snímky se podívejte do galerie.

Tajuplný mikrosvět
Místo: Zoo Brno, Tropické království
Termín: do konce roku 2013
Vstupné: 100 Kč dospělí, 70 Kč děti a senioři, 270 Kč rodinné – výstava je k vidění v rámci prohlídky zahrady



Autor:  op

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.