Jen pro otrlé! Takhle se týrá v českých ústavech: Lidé se bolestí plazí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jen pro otrlé! Takhle se týrá v českých ústavech: Lidé se bolestí plazí!

Důchodce plazící se po chodbě, nebo sprchový kout plný použitých plen. Drsná realita českých ústavů.
Důchodce plazící se po chodbě, nebo sprchový kout plný použitých plen. Drsná realita českých ústavů. (Pro Aha! - Martin Otahal)

O poměrech v Domově Na kopci v Červeném Újezdu na Teplicku, kde podle svědků žijí lidé v otřesných podmínkách, trpí hlady a policie tam šetří smrt seniora (†66), promluvil i jeden z bývalých klientů, Martin Otahal (38) z Českého Těšína. Deníku Aha! poskytl i šokující fotky, které všechny hrůzy dokládají.

Martin Otahal z Českého Těšína přijel do Domova Na kopci letos v únoru. Pobyt mu doporučila sociální pracovnice. „Řekla mi, že tam budu mít veškerý komfort a hlavně kvalitní rehabilitaci. Jsem po amputaci nohy,“ vysvětluje. Na místě ho ale čekalo zklamání. „Hned druhý den jsem chtěl odjet. Bylo to tam hrozné, na pokojích nebyly skříně, nebylo kam si dát věci. Bylo to tam cítit močí, všude se povalovaly použité pleny, na zemi byly výkaly,“ popisuje s tím, že tam nakonec vydržel 40 dní.

I on potvrdil, že porce jídla byly nedostatečné, takže tam lidé trpěli hlady. Nejhorší ale podle něj byla špatná péče o nemohoucí klienty, kteří tam posedávali po zemi nebo se plazili. „Jednomu pánovi někdo sebral berle. Jiné mu nedali, a tak na záchod lezl po čtyřech,“ říká. Podle něj už měli úředníci dávno zakročit a klienty odtamtud vysvobodit. „Někdo těm lidem přece musí pomoc,“ dodává.

Domov hrůzy pronajmou

Jednatel domova Pavel Fousek (49) tvrdí, že se proti nim všichni spikli. „Vše je vymyšlené,“ kontroval a dodal, že areál pronajme: „Už máme uzavřenou smlouvu. Je to žena, která pracovala v sociálních službách ve státní správě a ta registraci na tyto služby dostane,“ tvrdil Fousek.

Kriminalisté výsledky kontrol tají

Již téměř měsíc domov prošetřuje policie a hygiena. „Vyšetřování je rozpracované a kriminalisté zatím nechtějí nic zveřejňovat,“ řekl včera mluvčí teplické policie Daniel Vítek. A stejnou odpověď mají i hygienici.



Přečtěte si
skp705
3. 9. 2013 • 15:08

" Personál v zařízeních tohoto typu ústavu jsou buď mladé holky,nebo ženské v přechodu,otrávené,kyselé a zatrpklé." Proc se do te prace lide nehrnou?

skp705
3. 9. 2013 • 15:04

Kdyz jsou ty domovy v Cesku tak strasne tak at se rodiny staraji o sve milovane doma a zaplati si peci zdravotni sestry a pomocnice, ktere prijdou osetrovat pacienta doma.

alex80
3. 9. 2013 • 14:15

Než se dožít takového stavu tak volím eutanazii. Doufám že jí brzy povolí. Chci odejít z tohoto světa se vztyčenou hlavou a ne jako troska která ani neví kdo je.

vykutalena.vdova
23. 5. 2013 • 07:04

Koukám, že je to všude stejný. V důchoˇdáku jsme měli babičku. Kdyby tam můj táta obden za ní nechodil, tak umřela žízní a ve špíně...Byla ležák...a nebyla schopná se sama najíst...Jak píše majojo personál se skládá z dost prapodivnejch lidí....Je to těžká práce, špatně placená...dobrá akorát tak pro odpadlíky...

majojo
22. 5. 2013 • 18:37

Ještě v minulém století bývaly personálem podobných zařízení vysloužilé prostitutky. Dnes tomu není jinak (s malou úpravou - prostitutky, které s řemeslem ani nezačaly, protože si našly jiný kšeftík).

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.