Tajemství filmu Krakonoš a lyžníci: Lohniský zemřel Troškovi v náručí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tajemství filmu Krakonoš a lyžníci: Lohniský zemřel Troškovi v náručí!

Lohniský zemřel Troškovi v náručí.
Lohniský zemřel Troškovi v náručí. (Koláž Ahaonline.cz)

Poetický příběh o tajemném vládci hor a dětské fantazii Krakonoš a lyžníci (1980) vypadá naprosto idylicky. Krásné prostředí zasněžených Krkonoš, dramatická zápletka, působivá hudba Petra Hapky. Jenže tak kouzelné natáčení to opravdu nebylo. Naopak! Herci si v závějích užili své, a když přímo na kopci jeden z nich zemřel, nechtěli ostatní pokračovat v natáčení a produkce uvažovala o ukončení.

Poslední záběr…

Ano, atmosféru práce výrazně ovlivnila tragická smrt Václava Lohniského (†59), který zemřel přímo na place. Přímým svědkem hercovy smrti na vrcholku zasněženého kopce v Jilemnici byl tehdejší asistent režie Zdeněk Troška (59). Zrovna se měl točit záběr, kdy z vrcholku kopce sjede na lyžích do údolí. „Vydal jsem se s ním do stráně, on si nesl lyže a já se snažil zprovoznit nefunkční vysílačku. Ještě jsem mu říkal, ať na mě počká, že mu je vezmu,“ zavzpomínal na osudné chvíle Troška. „Těkal jsem očima mezi vysílačkou a místem, odkud se měl pořídit záběr a najednou vidím, že si pan Lohniský lehl do sněhu. Říkal jsem mu, že to není vhodné místo pro odpočinek, ale hned jsem poznal, že něco není v pořádku. Přiběhl jsem k němu a viděla, jak se mu protočila bělma,“ vybavil si osudný okamžik Troška.

Třetí infarkt už nepřežil…

Okamžitě zavolal lékařskou pomoc. Jenže všechno bylo marné. Lohniského zradilo srdce, osudný se mu stal třetí infarkt, který byl natolik masivní, že už mu nebylo pomoci. „Doktoři nám řekli, že by ho nezachránilo ani to, kdyby tam na kopci byl s námi zdravotník,“ uvedl režisér, který se s hercem během natáčení velice sblížil. „Padli jsme si do oka. Dokonce jsme spolu mluvili o tom, že ho obsadím do svého chystaného filmu,“ dodal.

Samotné natáčení bylo podle něj náročné. „Říká se, že nejhorší pro filmaře je sníh, děti a zvířata. Tady bylo všechno dohromady. Točilo se tři a půl měsíce ve sněhu. Všichni jsme byli promrzlí, pořád se sušilo oblečení. Byl to očistec,“ popsal Troška. Výsledek je ovšem nezapomenutelný film.

Podvod s lyžemi…

Hercům dělalo největší problémy sjíždět kopce na dřevěných lyžích. Nastoupit proto museli členové horské služby, kteří je v náročných scénách zastoupili. „Jenže i oni s tím měli velké problémy,“ uvedl Ondřej Havelka (57), který ztvárnil pana učitele. „Nakonec to vyřešili tak, že si vzali klasické sjezdovky a oblepili si je dřevěnou tapetou,“ dodal herec, který se na film dodnes rád podívá. „Ta atmosféra hor je úžasná. Musím říci, že si tuto pohádkovou romanci oblíbila i moje dcera,“ prozradil.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.