Hvězda Babovřesek Jana Synková: Maminka jí zemřela před očima! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Hvězda Babovřesek Jana Synková: Maminka jí zemřela před očima!

Jana Synková
Jana Synková (Foto Martin Pekárek, ara)

Nabídka na roli ve filmu Babovřesky přišla herečce Janě Synkové v době, kdy byla na dovolené v Izraeli. Režisér Troška ji poslal SMS a když po svém návratu uviděla scénář, nebylo co řešit. Protože se jí líbil, bylo o postavě drbny Horáčkové rozhodnuto. Přesto je překvapená, jak tato lidová komedie trhá divácké rekordy.

Budíček již v půl páté ráno

Podle slov režiséra Zdeňka Trošky zahrála herečka Jana Synková svou postavu doslova na Oscara. Prý je druhá Kelišová z trilogie Slunce, seno... a možná ještě lepší. Kromě jí samotné a hereček Jany Altmanové a Jindřišky Kikinčukové ztvárnily skupinu vesnických drben jen samé neherečky. Přesto si Jana Synková spolupráci s nimi pochvaluje.

„Jsou to moc prima a příjemné paní. Velice vitální je například paní Jarmilka, která skáče i na trampolíně a je neobyčejně živá. Některé z nich působí také v ochotnických spolcích,“ dodává herečka, která prý během natáčení přibrala na váze. A rozhodně nebyla sama. „Místní obyvatelé nosili panu Troškovi koláče a různé dobroty, moc ho tam milují. A vůbec to byl takový »jedlý« film. Kromě toho byl i úžasný catering, takže jsme jedli od rána do večera,“ vysvětluje. Snad jediné, co hercům vadilo, bylo časné vstávání a to již kolem páté ráno. Takže na nějaké ponocování nebyl rozhodně čas.


Krása vesnic je až kýčovitá

Jako vždy, ani tentokrát se nová Troškova komedie neobešla bez nepřízně kritiky. Laciné zápletky, vulgárnosti, zkrátka rozhodně nic pro intelektuály. „Podle mě se jedná o lidovou letní komedii, kde žádné vulgárnosti nejsou. Možná někoho dráždí jméno faráře (Šoustal), ale to je běžné například v amerických filmech, viz snímek Fotr je lotr. Čili nic drastického a oplzlého už vůbec ne,“ brání snímek Jana Synková, která je přesto z rekordní návštěvnosti filmu překvapená.

„Myslím, že to nikdo nečekal. Možná je to tím, že při natáčení panovala tak skvělá nálada a točilo se v krásné krajině. Ty vesnice působí až jako kýč, včetně trávy i krav, jako nějaký skanzen. Ale ti lidé tam normálně žijí. Takže je možné, že ta nádherná, pohodová nálada a energie se přenesla i do toho filmu,“ uvažuje herečka. Může to prý být také tím, že lidé už mají dost všech těch politických turbulencí a potřebují se odreagovat.


Včelí nálet přerušil natáčení

Jihočeskou idylku při natáčení Babovřesk, která trvala neuvěřitelných pět týdnů, narušily snad jen divoké včely. „Jednoho dne se vyrojily a způsobily pořádnou paniku. Holky, co měly dlouhé vlasy, byly v ohrožení, ale neskončilo to žádnou nemocí, ani smrtí. Jedna dostala doprostřed čela pořádné pigáro a muselo se přerušit natáčení,“ vzpomíná herečka Jana Synková, která se už těší na druhý díl. Ten by se měl začít natáčet už v květnu.

1459572:gallery:true:true

Proč si v sobě nese smutek?

Když byla Jana Synková prvnáček, prožila nejhorší okamžik svého života. Byla svědkem matčiny smrti. Jednoho dne přišla ze školy a přímo před jejíma očima jí zemřela maminka na srdeční selhání. Když jí po letech zemřel otec, byl to ještě větší šok, její blízcí ji rychle a bez varování opouštěli. Starší sestra Jana emigrovala v roce 1969 a viděly se až po 20 letech. Pocit, že se
rodina rozpadla, ji vytrvale ničil, potýkala se s depresmi. Jedinou útěchou jí byla dcera, již přive dla na svět v 19 letech na studiích coby svobodná matka.




Přečtěte si
soorry
5. 3. 2013 • 20:14

drbna se ji hrála dobře, vždy´t i Mgr. Kudláková v Poldovi je taky drbna a jaká, její projev ji to přímo nabízí aby to zahrála. Těším se na 2. jen do toho.

majojo
5. 3. 2013 • 13:52

... ale nemám jinou možnost. Diskuse k článku o Jiřím Krampolovi totiž vůbec nebyla otevřena. Proč sakra ta věčne ožralá autorka článku uvádí, že s Krampolem byl v Brodě Zdeněk Troška? Byl tam Jiří Srstka. Ale to by chtělo vyastřízlivět, dát si alkasalzer na kocovinu, zaostřit, číst na internetu a pak teprve psáát, i když pablbiny.

lillyli
5. 3. 2013 • 08:12

Taky jsem si všimla..těch kozaček. Vypadají v tom chudinky jako kocouři v botách. Moc dobře to nevypadá..obzvlášť na té drobné starší holčičce.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.