Tajemství filmu Postřižiny: Pepina měl hrát Menšík, jenže se naštval! Proč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tajemství filmu Postřižiny: Pepina měl hrát Menšík, jenže se naštval! Proč?

Pepina měl původně hrát Vladimír Menšík
Pepina měl původně hrát Vladimír Menšík (Koláž Ahaonline.cz)

„Vlasy paní sládkové a kašna na náměstí jsou ozdobou tohoto města.“ Ano i tato poetická hláška zazněla v české filmové klasice Postřižiny. Režisér Jiří Menzel se ujal díla svého oblíbeného autora Bohumila Hrabala a výsledek stál opravdu za to. Není rok, aby televize příběh krásné paní správcové, jejího úzkostlivého manžela Francina a ukřičeného strýce Pepina nevysílaly. Co se o filmu neví?

Proč český král zábavy neprošel?
Největší problém byl s hereckým obsazením. „Chodili za mnou, abych roli Pepina svěřil panu Menšíkovi. On už se na to i těšil, ale jednou se mě zeptal, kdo tam všechno bude hrát. Když jsem mu nastínil pár jmen, zarazil se a řekl: »Aha, tak děti v tom budou hrát…« Toho pravého se silným hlasem bylo velice těžké najít. Nakonec jsem se ale rozhodl dát přednost Jaromíru Hanzlíkovi,“ prohlásil režisér.

Stejně tak dlouho neměl jasno ani v tom, kdo ztvární hlavní ženskou roli, manželku správce pivovaru. „Až jednou jsem v Praze náhodou potkal Magdu Vašáryovou. Dal jsem ji knihu Postřižiny, kterou předtím neznala. Přišla mi jako vhodná adeptka,“ uvedl Menzel. U produkce se ale jeho nápad nesetkal s kladnou odezvou. „Řekli mi, jestli jsem se nezbláznil. Že se bude točit v Čechách a ona má spoustu pracovních aktivit v Bratislavě… Kdo prý pak bude platit ty její zrušená představení,“ prozradil režisér.

A tak raději angažovali známou herečku z Prahy. Podle našich informací se mělo jednat o Libuši Šafránkovou. „Ze slušnosti jsem pak Magdě zavolal a oznámil ji, že tam hrát nebude. Ona se mi hned zeptala, jestli mi přišel dopis, který mi posílala. Že z té knížky je nadšená a že už si na to vyčlenila i čas. Po těchto slovech jsem se rozhodl prosadit ji za každou cenu.“



Schmitzer zničil motocykl!
Dlouho se vybíral i herec do role správce pivovaru. Produkce už byla bezradná. „Až mi pan Hrušínský vzal na představení do Ústí nad Labem. Tam jsem najednou uviděl člověka, který sice neuměl moc mluvit, ale jeho osobnost z jeviště přímo zářila. To byl přesně on! Ten typ, který umí neokázale trpět a milovat, zároveň být čestný. Jiří Schmitzer,“ popsal Menzel. „Byl jsem mladý, v té době jsem si neuvědomoval jaké mi potkalo štěstí,“ zavzpomínal Schmitzer. „Když se na to teď koukám, říkám si, že jsem byl docela hezkej,“ dodal s úsměvem.

Během natáčení zažil i těžké chvilky. A to když jezdil s motocyklem, na kterém byl ještě připevněn vozík. „Takže se muselo zatáčet na opačnou stranu, než jsem byl zvyklý. Jednou jsem to celé převrátil a ohnul levou šlapku. Majitel té mašiny, který byl celou dobu přítomný, byl úplně nepříčetný. Myslel jsem, že mě zabije,“ líčil herec. Tím ovšem trampoty neskončily. „V dalším záběru jsem s tím vlítnul do lesa a ohnul pravou šlapku. Pak už mi to rezolutně odmítal půjčovat,“ dodal.  Dál ho raději zastupoval dablér. „Třeba ta scéna, jak jezdím pořád dokolečka, to už jsem neřídil já.“
Odměnou mu tak alespoň bylo hrát manžela půvabné Magdě Vašáryové. „Měl jsem tam být do ní zamilovaný a to šlo úplně samo. Ona se mi strašně líbila. Navíc jsem byl na blondýnky.“



Zajímavosti
·    Magda Vašáryová v době natáčení zjistila, že je těhotná. Často za ní jezdil její manžel Milan Lasica. Že by na kontrolu? „Měla se královsky. Celé natáčení projedla. Nosili jí ty nejlepší kousky. Hrozně mi naštvalo, že i přesto nepřibrala ani kilo a pořád zůstala štíhlá,“ smál se režisér Menzel.
·    Rozpočet filmu byl 4 miliony korun. Zahrnoval i velkou zabijačku.
·    Pružiny, na kterých Jiří Schmitzer posiluje, byly vyrobeny z obyčejného drátu, takže se ani nevracely.
·    Architekt Zbyněk Hloch objel více než stovku pivovarů, než našel pro natáčení ten pravý. Jednalo se o Dalešice na Třebíčsku, kde se pivo už několik let nevařilo. Interiéry pivovaru štáb pořizoval v pivovaru Studená poblíž Telče.



Jak to bylo s komínem
Lézt na opravdový pivovarský komín produkční všem okamžitě zakázal. Na místo toho bylo o pár metrů dále, na střeše tehdejšího JZD postavena maketa dva metry nad zemí. Na ní se odehrávaly slavné scénky. „Jakmile ale produkční třeba na chvíli odjel, všichni samozřejmě lezli na ten opravdový komín. Magda Vašáryová, Jaromír Hanzlík a přiznám se, že i já,“ uvedl Menzel.  

Jak to bylo s vlasy Magdy Vašáryové
„Magda jeden čas nosila opravdu dlouhé vlasy, ale pak si ji nechala ostříhat. Měla tedy bohaté zkušenosti s tím, jaký je to pocit mít je dlouhé a pak naopak krátké. Proto to zahrála naprosto přirozeně,“ prozradil režisér. Celkem během natáčení vystřídala sedm paruk.

Jak to bylo s vypitým pivem na ex
„To byl trik, který se léta používal ve filmech i v divadlech. To nebyl celý půllitr, do toho se vsadila taková skleněná rourka. Ale je pravda, že se ten záběr opakoval několikrát, takže ke konci už se nám Magdu podařilo trochu opít,“ prohlásil s úsměvem Menzel.



Přečtěte si
jedenMejla
6. 4. 2023 • 15:30

Odhalení té grafiky v ulici Na hrázi byla přítomna i "virtuální maminka" Marga Vašáryová. V rozhovoru nám řekla "Vždy som hrala takové chudinky ubohé a teraz takáto postava plná života. Keď som dostala scenár, dostal na druhý deň pan Hrabal odo mňa dopis: Pane Hrabale, scénář se mi moc líbí, vybílila jsem celou ledničku vaše Magda.".

jedenMejla
6. 4. 2023 • 15:27

V Praze - Libni je celá strana ulice Na hrázi, tam kde bydlel, pokrytá grafikou, věnovánou Hrabalovi. Zajeďte si metrem na Palmovku, vystupte správným směrem a vyjdete zhruba uprostřed té ulice. Když se budete snažit, najdete i památečnou mosaznou cedulku, přivrtanou v chodníku. Tu tam instalovali ještě za Hrabalova života podle jeho instrukcí.

jedenMejla
6. 4. 2023 • 15:23

Opravdový Pepin nekřičel, jen měl tak posazený hlas, že to rezonovalo a bylo hodně slyšet. "Já něrvu, to tady někdo ve mně." říká jeho ředstavitel Jaromír Hanzlík. Bylo to totéž, jakým způsobem zpívají v opeře. Ve filmu se to ale nedalo jinak udělat, než přidáním na "hlasitosti".

georgeformby
18. 2. 2013 • 10:15

Kdy se už vy "novinářská" embrya naučíte pravopis? Obraty jako "naštvalo mi" - hrůza. Ten pitomec co to napsal, by si měl zopakovat ne základní školu, ale mateřskou školku.

cinderella1
18. 2. 2013 • 01:37

Ten film je nezapomenutelny diky Magde Vasaryove!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.