11 tipů na originální vánoční dárky, které můžete vytvořit sami! Potěší oko i mlsný jazýček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

11 tipů na originální vánoční dárky, které můžete vytvořit sami! Potěší oko i mlsný jazýček!

Co pořád budete dávat bačkory nebo ponožky? Nadělte jednou takovou nakládanou parádu. Pod stromečkem není lahví nikdy dost...
Co pořád budete dávat bačkory nebo ponožky? Nadělte jednou takovou nakládanou parádu. Pod stromečkem není lahví nikdy dost... (Foto Profimedia.cz)

Vánoce jsou za dveřmi a vy ještě nemáte ani jeden dárek? Všechno už jste dali, nápady došly a chybí vám inspirace? Nevíte, co pořídit babičkám, dědečkům, maminkám, kamarádkám? Máme pro vás tipy na dárky, které si můžete vyrobit doma v kuchyni. A určitě se budou líbit! Dělejte dárky s láskou. Ať jsou tyhle Vánoce dobře naložené… Ano, nakládejte vaše dárečky do sklenic, do octa, do oleje. Stačí jen zapátrat ve spíži a lednici a mít chuť být letos konečně originální. Estetické, potěší oko i jazýček. A koneckonců zjistíte, že je to i zábavnější, než courat po obchodech.

1. Kozí sýr s chilli papričkami

Potřebujeme

Dvě zavařovací sklenice (250 ml)

300 g tvrdého kozího sýra

2 chilli papričky

1 snítku rozmarýnu

2 menší bobkové listy

1 lžička sladké mleté papriky

2 stroužky česneku

150 ml olivového oleje

Příprava

Kozí sýr nakrájíme na drobné kostičky, chilli papričky nakrojíme jen trochu, natrháme rozmarýn, oloupeme česnek a rozpůlíme ho. Vše dáme do připravené sklenice. Přidáme tam papriku a bobkový list a zalijeme olejem. Sklenici musíme pořádně uzavřít a obsah dobře promícháme tak, že ji několikrát obrátíme dnem vzhůru. Necháme tři dny odstát. Dokud sklenici neotevřete, má trvanlivost 3 – 6 měsíců.

2. Mozarella nakládaná v pepři

Potřebujeme

Sklenici (2 l)

600 g koktejlových rajčátek

1 červená chilli paprička

6 stroužků česneku

1 lžíci octa

2 lžíci cukru

2 lžičky soli

1 svazek bazalky

1 svazek oregana

1 svazek tymiánu

300 g mozarelly

1 lžíce barevného pepře v celku

Příprava

Umytá rajčata propíchneme několikrát dřevěným párátkem. Chilli papričku umyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na drobno. Poté oloupeme česnek. ¼ l osolené vody s octem, stroužky česneku a cukr přivedeme k varu. Opláchneme bylinky, osušíme je a zbavíme silných stonků. Mozarellu nakrájíme na čtvrtky. Do sklenice dáme rajčata, chilli papričky, mozarellu, bylinky a vše zalijeme kořeněným nálevem. Přidáme pepř a necháme vychladnout. Sklenici uzavřeme a necháme asi dvanáct hodin uležet v chladu.

3. Žampióny v marinádě z vinného octa

Potřebujeme

Dvě sklenice 250 ml

800 g malých žampionů

1 l masového vývaru

2 stroužky česneku

2 bobkové listy

5 lístků šalvěje

1 lžičku pepře

2 snítky tymiánu

300 ml červeného vinného octa

1 lžička soli

Příprava

Žampiony očistíme a vysušíme utěrkou, nožky mírně ořežeme. Zahřejeme masový vývar, a houby v něm asi minutu blanšírujeme. Poté je vyjmeme z vývaru a dáme do sklenic. Přidáme koření a prolisovaný česnek. Ocet s olejem rozmícháme v hrnci masového vývaru, přivedeme k varu a poté zalijeme žampiony. Sklenici ihned uzavřeme a necháme asi dvě hodiny odstát. Naložené neotevřené vydrží asi dva týdny.

4. Nakládané hříbky

Potřebujeme

2 sklenice (½ l)

1 kg čerstvých hříbků

Jodizovanou sůl

¾ l vinného octa

3 bobkové listy

15 zrnek pepře

3 lžíce cukru

100 ml olivového oleje

Příprava

Hříbky důkladně přebereme, očistíme a nakrájíme na kousky a vaříme v mírně osolené vodě asi patnáct minut. Opláchneme a necháme dobře odkapat. Ocet s bobkovým listem, pepřem a cukrem zahřejeme. Hříbky vložíme do sklenice, zalijeme horkým octem a pevně uzavřeme. Necháme dva měsíce odstát. Takto naložené hříbky vydrží několik měsíců.

5. Chutney z višní

Potřebujeme

Sklenice (250 ml)

1 jablko

1 červená cibule

1 menší sklenice višní (370 ml)

20 ml červeného vinného octa

Po ½ lžíci hořčičných semínek a semínek koriandru

¼ lžičky nasekaného zázvoru

Několik nasekaných jehliček rozmarýnu

Sůl

Pepř z mlýnku

Cukr

Příprava

Oloupeme jablko, které rozčtvrtíme a odstraníme jadérka. Oloupeme cibuli a společně s jablkem nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme višně i se šťávou, přidáme jablko, cibuli, ocet, hořčičná semínka, koriandr, zázvor, rozmarýn, vše přivedeme k varu a vaříme asi třicet minut bez pokličky. Vše osolíme, opepříme a osladíme cukrem. Horkou chuťovku nalijeme do připravených sklenic, které musíme ihned uzavřít a necháme vychladnout. Výborně se hodí ke camembertu, hermelínu a jiným bílým plísňovým sýrům.

Facebook recepty

6. Likér z vlašských ořechů

Potřebujeme

Dvě láhve 0,7 l

25 zelených, nedozrálých vlašských ořechů

1 l koňaku

3 g mleté skořice

500 g cukru

Příprava

Rozmačkáme vlašské ořechy, vložíme do láhve a zalijeme koňakem. Přidáme skořici a láhev uzavřeme a necháme tři týdny odstát na slunném místě. Poté tekutinu přecedíme přes jemnou gázu. V 1 l vody dáme vařit cukr, dokud se nerozpustí. Cukrový roztok necháme vychladnout. Poté ho smícháme s alkoholem, tekutinu nalijeme do větší láhve a pevně uzavřeme. Láhev necháme 2 – 3 dny odstát, obsah opět přecedíme a nelijeme do lahví.

 

7. Likér z růžových lístků

Potřebujeme

1 láhev cca ¾ l

75 g červených lupenů vonných růží

250 ml vodky

375 g cukru

Příprava

Růžové lístky přebereme, opláchneme, osušíme a vložíme do láhve a zalijeme vodkou. Láhev uzavřeme a necháme asi čtrnáct dní odstát na tmavém místě v pokojové teplotě. Poté svaříme cukr v ½ l vody na sirup a necháme vychladnout. Vodku s růžovými lupeny smícháme s cukrovým roztokem, přecedíme přes lněnou látku a nalijeme do lahví. Likér můžeme podávat po několika týdnech skladování.

8. Pomerančový džem

Potřebujeme

3 – 4 sklenice na 450 ml

500 g pomerančů

1 kg želírovacího cukru

1/8 l vody

Příprava

Pomeranče důkladně omyjeme v horké vodě a třeme do sucha. Necháme vychladnout, kůru najemno nastrouháme nebo oloupeme tenkou vrstvu kůry a nakrájíme ji na tenké nudličky. Odstraníme bílou slupku a dužinu nakrájíme na menší kousky. Do hrnce nalijeme 1/8 l vody, přidáme pomerančovou dužinu, nastrouhanou kůru a želírovací cukr. Přivedeme k varu a vaříme asi 4 minuty. Džem nalijeme do vypláchnutých patentních sklenic, sklenice uzavřeme a na 5 minut obrátíme dnem vzhůru.

9. Exotické ovoce v brandy

Potřebujeme

2 šroubovací sklenice na 750 ml

300 g čerstvého ananasu bez slupky

500 g zralého manga

1 svazek citronové trávy

1 limetku

80 g cukru

250 ml hroznové šťávy

100 ml brandy

Příprava

Okrájíme ananas a podélně ho rozdělíme na osm dílů. Dřevnatý košťál odkrojíme a zbylý ananas nakrájíme na malé kousky. Oloupeme mango. Dužinu okrájíme od pecky v plátcích silných 1 cm a pak nakrájíme na kostičky. Navrstvíme do sklenic. Poté opereme a nakrájíme citronovou trávu, nakrájíme ji celou až k zelené části na tenké plátky a přidáme k ovoci. Opereme limetku, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Obojí pak spolu s cukrem přidáme k ovoci. Ovoce zalijeme hroznovou šťávou a brandy. Sklenice dobře uzavřeme. Po 1 – 2 dnech je ovoce dobře nasáklé.

10. Sušené ovoce ve slivovici

Potřebujeme

1 velká šroubovací sklenice na 1 l

50 g sušených meruněk

100 g rozinek

50 g sušených švestek bez pecek

1 citron

125 g kandovaného cukru

0,5 l slivovice

Příprava

Sušené plody zalijeme horkou vodou, necháme je v ní asi pět minut a poté vodu slijeme. Plody necháme okapat a naplníme jimi sklenici. Oloupeme tenkou spirálu z kůry citronu, vymačkáme z něj šťávu a přidáme k ovoci. Přidáme kandovaný cukr a přelijeme slivovicí a sklenici dobře zavřeme. Minimálně o jednom týdnu je ovoce dobře nasáklé.

11. Ořechy v medu

Potřebujeme

Dvě sklenice (150 ml)

200 ml světlého květového medu

150 g vlašských ořechů

50 g oříšků kešu

100 g lískových oříšků

50 g loupaných mandlí

Příprava

Med ve sklenici zahřejeme v hrnci se silnějším dnem asi na 40°C. Část medu nalijeme na dno nahřáté sklenice (asi 5cm). Všechny druhy ořechů důkladně promícháme a po částech vkládáme do sklenice. Každou vrstvu ořechů zalijeme medem. Naplněnou sklenici dobře uzavřeme a uložíme do chladna.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.