Svatomartinské přežírání: Jak ulevit přecpanému břichu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Svatomartinské přežírání: Jak ulevit přecpanému břichu!

Svatomartinské huse jen tak někdo neodolá.
Svatomartinské huse jen tak někdo neodolá. (Profimedia.cz)

Dobře propečená husička a k ní láhev mladého vína od pradávna patří ke svátku sv. Martina. Tradiční svatomartinské hody o víkendu pomyslně startují předvánoční období, které je, přestože by mělo být postní, spojeno s obžerstvím. Jen co se dojedí pečínky, husí játra a paštiky, je tu za pár dní Mikuláš, který nás obdaruje sladkostmi. Zároveň se ve většině domácností začíná péct cukroví, rozjíždí se vánoční večírky, a pak tu jsou hned Vánoce a Silvestr. Užíváme si a naše útroby trpí. Jak zažívání pomoci?

Pálení žáhy

  • Anýz a kmín – uvařte si ze 2 lžiček semen čaj. Zalijte je 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.
  • Jedlá soda – půl lžičky sody a několik kapek citronu rozmíchejte v troše teplé vody a vypijte.
  • Řepa – žaludeční šťávy neutralizuje i džus z červené řepy.
  • Levý bok – pokud budete spát na levém boku, nemohou žaludeční šťávy proniknout do jícnu. Poslední jídlo si dejte 3 hodiny před spánkem.

Podráždění žaludku jídlem

  • Máta peprná – 2 lžičky byliny zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a pijte 3krát denně. Nikdy si ji »nevařte« při pálení žáhy, problémy zhorší.
  • Puškvorec – popíjejte nálev nebo žvýkejte kořen puškvorce. Nálev připravíte zalitím 3 lžiček kořene půl litrem studené vody, nechte 4 hodiny macerovat a před pitím ohřejte.
  • Sléz a meduňka – připravte si čaj ze lžičky slézu maurského a lžičky meduňky, bylinky přelijte je 250 ml vody a nechte 5 minut louhovat.

Podráždění žaludku alkoholem

  • Kuřecí vývar – musí být čistý, bez zeleniny, nudlí a masa. Dodá tekutiny a navíc je balzámem na podrážděný žaludek.
  • Malá Plzeň – musí jít o plzeňskou dvanáctku – je zásaditá a překyselenému žaludku pomůže. Pozor: opravdu jen jednu!
  • Rohlík a suchary – dodají energii, lehce zaplní žaludek a zmírní tak nevolnost. Důležité je sníst je suché, bez sýrů a salámů.

Plynatost

  • Fenykl – připravte si ze semen čaj či je zkuste jako Indové žvýkat.
  • Kardamon – lžičku kardamonu vařte 10 minut ve 250 ml vody, pijte po jídle.
  • Mrkev – dejte si jí denně misku pěkně jemně nastrouhané.
  • Zázvor – ukrojte si po každém jídle kousek čerstvého zázvoru a snězte ho. Můžete si z něj uvařit i čaj.

Žlučníková kolika

  • Bylinný čaj – 20 g anýzu, 15 g krušinové kůry, 50 g vrbových listů a 30 g truskavce smíchejte. Čaj připravte zalitím 1 lžíce směsi 250 ml vody a nechte 10 minut louhovat. Pijte vlažný při záchvatu.
  • Černá ředkev – rozpouští žlučníkové kameny, podporuje sekreci žluči. Před jídlem si dejte lžíci vymačkané šťávy.
  • Zelený čaj – vyměňte ho za pivo nebo víno po jídle. Podporuje funkci jater a žlučníku.
  • Ostropestřec mariánský – denně rozžvýkejte 4 semena.




Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.