Miloslav (53) si půjčil na Vánoce, teď splácí 80 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Miloslav (53) si půjčil na Vánoce, teď splácí 80 tisíc!

Miloslav Holomek
Miloslav Holomek (Jan Čada)

Před lety si Miloslav Holomek (53) půjčil před vánočními svátky na dárky pro rodinu 11 tisíc korun. Jenže pak se kvůli náhlým zdravotním problémům dostal do tíživé finanční situace a musel vynechat dvě měsíční splátky. A teď dluží 80 000 korun!

Chtěl udělat blízkým bohatého Ježíška. „Myslel jsem si, že malý dluh nemůže být na škodu. Dělal jsem ve fabrice, slušně vydělával, jenže jsem nemohl vědět, že mě, silného chlapa, který se nebál žádné práce, postihne infarkt. A taky těžká artróza kloubů. Dnes jsem v invalidním důchodu, dostávám 7 200 korun, a z toho musím kromě jiných výdajů splácet exekuci,“ vypráví. Kvůli krátkému potěšení si nyní nemůže dovolit vůbec nic. „Jsem na životním minimu,“ povzdechl si.

K původním 11 tisícům korun naskočilo 17 tisíc penále, 21 tisíc odměna exekutora, 24 tisíc korun úroky pro peněžní instituci, která mu půjčila a další splátky… Pěkně drahé Vánoce.

„Největším problémem statisíců lidí jako jsem já, je kolotoč spřízněných duší. Tedy od poskytovatelů různých půjček, přes soudy až po exekutory. Vůbec je netrápí, že nesplatíte úvěr včas, to je právě jejich výhra, pak se ten kolotoč k jejich prospěchu teprve roztáčí,“ popisuje, jak vnímá úvěrový systém.

„Když ke mně přišli exekutoři, všechno včetně nábytku polepili, odnesli televizi, chovali se naprosto arogantně, vůbec je nezajímalo, že všechno patří manželce a dceři,“ dodává nabroušeně. Na Vánoce, kdy chtěl udělat radost, bude ještě dlouho při pravidelných splátkách vzpomínat.


Co je třeba vědět

*Než úvěr podepíšete, pořádně si bez růžových brýlí rozmyslete, zda jej budete moci splatit. Ujistěte se, že budete mít vždycky dost prostředků. Máte-li třeba jen malé pochybnosti, raději si nepůjčujte.

*Čím pozdější termín splatnosti nebankovní půjčky si nastavíte, tím nižší bude každá ze splátek. Zároveň se ale může při delším splácení celková splatná částka výrazně navýšit o úroky. Pořádně si předem spočítejte, jestli chcete například k 20 tisícům půjčených peněz přidat ještě dalších 15 tisíc na úrocích.

*Při získání nebankovní půjčky můžete platit řadu dalších poplatků, například servisní poplatek za půjčku nebo poplatek za předčasné splacení půjčky. Proto se zajímejte i o rozsah poplatků.

*Vždy se ujistěte, že rozumíte nabídce – vše musí být průhledné a srozumitelné. Pokud si nejste jistí, proberte to s přáteli, kteří tomu lépe rozumějí. Raději se také ujistěte, že podmínky jsou v souladu se zákonem a že je budete moci dodržet.


Autor:  ex

Přečtěte si
vlaku
5. 11. 2012 • 14:45

Prachy prohrál v automatech. Je to známý gambler z Nového světa.

mememumu
5. 11. 2012 • 13:34

"všechno včetně nábytku polepili, odnesli televizi, chovali se naprosto arogantně, vůbec je nezajímalo, že všechno patří manželce a dceři" - no jasně že je to nezajímalo, protože tohle jim tvrdí úplně každý.

gabi50
5. 11. 2012 • 13:04

tu dárkovou mánii, dárky na Vánoce podle mne mají smysl, když jsou děti malé, ale jinak to přece není o dárcích, ale o té atmosféře, stromeček, cukroví, pohádky, návštěvy, vzpomínky na blízké, co už tu s námi nejsou,...Když si někdo vystrojí Vánoce, na jaké nemá prostředky, tak jsou to blbci a vůbec mi jich není líto.

aveneta
5. 11. 2012 • 12:30

Každý má skákat tak vysoko, na kolik má...půjčky na vánoce - totální hovadina, tak měl koupit jen maličkosti, když neměl na dražší dárky, teď dře bídu z nouzí a možná využívá i sociální dávky od státu. Nedivím se, že takto negramotní lidé si přivodí takové problémy a nadávat si mohou za to jen sobě !!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.