Bohumil Kristýnek (100) z Otrokovic: Volit chodí už 77 roků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bohumil Kristýnek (100) z Otrokovic: Volit chodí už 77 roků!

„Dobře vybírejte,“ radí před začátkem voleb stoletý Bohumil Kristýnek
„Dobře vybírejte,“ radí před začátkem voleb stoletý Bohumil Kristýnek (Jan Čada, ara)

Volit může už 77 let a své právo za tu dobu nevyužil jen jednou! A dnes Bohumil Kristýnek (100) z otrokovického domova pro seniory vhodí do urny svůj volební lístek opět. „Volím vždycky, celý život. Už od roku 1935,“ udivuje nesmírně čilý stařík.

Není divu, že má historii voleb v malíčku. „Za první republiky se mohlo volit až od jedenadvaceti, poprvé jsem šel k parlamentním volbám ve třiadvaceti,“ vybavuje si Kristýnek. Vzpomíná na spoustu zajímavostí, na které už dávno sedl prach. „Za první republiky se jeden čas volilo dobrovolně, pak dokonce povinně, je ale pravda, že kdo nepřišel, neměl z toho žádný postih,“ říká.


Za život prošel spoustou profesí. Pracoval u Bati, byl dopisovatelem prvorepublikových novin, kriminalistou a tajemníkem národního výboru v Tlumačově. „Jen jednou jsem volit nemohl, branně-bezpečnostní síly byly v tomto směru ryze apolitické,“ vysvětluje svou absenci.

„U voleb jsem byl i v roce 1946, tehdy vyhráli komunisté, za jejich vlády byli na výběr kandidáti takzvané Národní fronty, vedle komunistů už jen lidovci a socialisté,“ popisuje s tím, že ani po roce 1989 si nenechal volby, ať komunální, krajské či parlamentní ani jednou uniknout. „Ještě si chci prohlédnout volební lístky do kraje i do Senátu, ale víceméně jsem rozhodnutý,“ uzavírá stoletý supervolič.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.