Otravuje vás cestování v našich autobusech a vlacích? Nestěžujte si! Jsou země, kde se jezdí na střeše nebo na mašině! Tak se cestuje v Asii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Otravuje vás cestování v našich autobusech a vlacích? Nestěžujte si! Jsou země, kde se jezdí na střeše nebo na mašině! Tak se cestuje v Asii!

BANGLADÉŠ
BANGLADÉŠ (Profimedia.cz, ara)

Dopravní podniky v Asii netrápí nutnost omezit noční spoje ani nedostatek cestujících. Právě naopak, hlavní starostí je katastrofální přeplněnost vlaků a autobusů. Pasažéři často padají z jedoucích souprav, případně ze střechy autobusu. Pokud lomíme rukama nad úrovní cestování v Česku, snad nám následující snímky trochu poopraví mínění o poskytovaných službách.

PÁKISTÁN - Počet obyvatel: 180 milionů

Cestování je zde opravdu masovou záležitostí. Kdo si u nás stěžuje na narvané autobusy, může si to zkusit právě tady. Když je spoj plný, je čas vyšplhat na střechu!

Město Lahore láká náboženské poutníky a jak vidno, mnozí z nich budou boží pomoc silně potřebovat. V české kotlině by podobně obsazený autobus daleko nedojel, ale v Pákistánu jde o běžný jev.

THAJSKO - Počet obyvatel: 67 milionů

I země opředená pověstí turistického ráje má kouty, které cizincům neukazuje. Jako městečko Maeklong 60 kilometrů západně od Bangkoku, kde mají tržiště hned u železniční trati, případně trať uprostřed tržiště – to podle toho, zda se zeptáte železničáře, nebo trhovce.

Vlak projíždí tržištěm osmkrát denně a prodejci musejí rychle vyklidit cestu, aby spoj nenabral zpoždění, se kterým se ale většinou stejně počítá. Do cesty mu mohou vlézt nejen lidé, ale i drobná hospodářská zvířata, která se zde prodávají.

BANGLADÉŠ - Počet obyvatel: 67 milionů

Pokud si uvědomíme, že Bangladéš není rozlohou ani dvakrát větší než Česko, je populace této země úctyhodně vysoká. I zde bylo třeba přizpůsobit dopravu přelidněnosti, s podobnými výsledky jako v okolních zemích.

Nastupování do vlaku v Dháce je trochu jako adrenalinový sport. Chvílemi to vypadá, že soupravu přepadli bandité. Ve skutečnosti se jen obyvatelé hlavního města snaží včas dostat k příbuzným na venkově, aby spolu mohli oslavit náboženské svátky.

INDIE - Počet obyvatel: 1,2 miliardy

Jen státní železnice přepraví ročně 11 miliard lidí a přes miliardu tun nákladu. Nejnebezpečnější jsou prý železnice v Bombaji, kde vlaky s kapacitou 1700 cestujících vezou až 4500 lidí. Jak? Podívejte se sami.

Kdo se nevejde dovnitř a na střechu, má už jen jednu možnost – lokomotivu. Místa není moc, pohodlí veškeré žádné, ale člověk je na čerstvém vzduchu. Jenže všeho moc škodí…

To v Bangalore vám úraz za jízdy nehrozí. Šance dostat se do vlaku je minimální.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.