Babské rady: Jak pečovat o okurky, jahody či rajčata? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Babské rady: Jak pečovat o okurky, jahody či rajčata?

Okurkám se bude dařit, když je zalejete v poledne.
Okurkám se bude dařit, když je zalejete v poledne. (Profimedia.cz)

Keřík rybízu je sice krásný, ale co naplat, málo nese. Vyhodit? Kdepak, stačí jednoduchý trik a příští sklizeň bude opět velká! Mnoho rad a triků měly naše babičky na zvýšení úrodnosti okurek, jahod či meruněk. Nechte se jimi inspirovat a nestačíte sklízet!

Okurky zaléváme v pravé poledne. Těm jediným totiž vyhovuje, že se na slunci zapaří. Úroda je hned vyšší.

»Moderní babičky« volí černou fólii, udržuje kořínky v teple a vlhku a rostlinky nedusí plevel. Sklizeň bude až o čtvrtinu vyšší.

Už vám keř rybízu méně nese? Na podzim ho vykopejte, ostříhejte a rozsekněte na dva nebo tři menší a zase zasaďte. »Nové« keříky budou příští rok krásně plodit.

Chcete mít větší úrodu vlašských ořechů? Pravidelně několikrát ročně posypte zem kolem stromu drcenými vaječnými skořápkami. Díky minerálním látkám ze skořápek nebudou skořápky ořechů porušené a jádra pokroucená.

Na vyšší úrodu a jablek a hrušek platí nůžky a pilka, správným prostříháním větví budou plody větší a kvalitnější.

Když začnou jahody nakvétat, obsypeme záhon pilinami nebo slámou. Plody nebudou zahnívat, a navíc nebudou zabahněné a znečištěné.

Chcete sklidit více rajčat? Keříky v době květu a dozrávání zalévejte každý večer ke kořenům, nikdy na list. Budou rodit až do mrazů.

Pokud rajčata už kvůli počasí na podzim nezrají, zelené plody otrhejte a rozložte do studeného sklepa na polici a přikryjte novinami. Budou v něm postupně dozrávat až do Vánoc.

Pro vyšší úrodu meruněk nebo broskví chraňte jejich kořeny na podzim slámou. Ve vysoké vrstvě ji rozložte v okruhu půl metru kolem kmenu. Na jaře odstraňte až po »zmrzlých« (první polovina května).

Autor:  aja

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.