Kateřina Cajthamlová: Máte chuť na sladké? Málo jíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Kateřina Cajthamlová: Máte chuť na sladké? Málo jíte!

Rada dietoložky: Tak tímhle talířem nikdy nic nezkazíte...
Rada dietoložky: Tak tímhle talířem nikdy nic nezkazíte... (Aha! – Josef Mašek, TV Prima, Profimedia.cz)

Doktorka Kateřina Cajthamlová už v Pořadu Jste to, co jíte ukázala cestu ke zdravému životnímu stylu desítkám lidí trpících obezitou. Přečtěte si její odpovědi na nejčastější otázky diváků.

Začala jsem před dvěma měsíci s dietou a zhubla o pět kilogramů, ale nyní se to vůbec nehýbe. Je ale pravda, že jsem dietu porušila, a to tím, že jsem si vzala sladké. Je to můj největší prohřešek, se kterým opravdu bojuji. Nevím, čím mám sladké  nahradit. Dokázala jsem to bez něj vydržet měsíc. Má váha je 85 kg a měřím 179 cm.

K. C.: Máte-li při „dietě“ chuť na sladké, máte buď celkově málo jídla, případně málo sacharidů ve stravě, možná nějaký stres. Zkuste si na výživových tabulkách prověřit množství živin, přidejte pohyb a poraďte se s lékařem. Třeba jde jen o maličkost.

Je mi sedmadvacet, vážím 64 kg a měřím 163 cm. Ráda bych se zeptala, co je u mně špatně, když nehubnu. Moje původní váha byla 73 kg a zhubla jsem za rok na 60 kg. Poté to šlo na 64 kg a nejde s tím už nic dělat. Jím pravidelně (nejím mastné, sladké), cvičím denně 45 minut na elipticalu a k tomu minimálně 200 cviků na nohy i na břicho. Už jsem nešťastná. Prý je něco špatně, ale co, to už mi nikdo neřekne.

K. C.: Špatná může být vaše představa, kolik máte správně vážit. Třeba je to těch 64 kg. BMI je 24, což je při vaší výšce NORMA.

Je mi dvaadvacet, měřím 170 cm a vážím 60 kg. Pracuji v restauraci. Až na ty naběhané kilometry v podniku pravidelně nesportuji. Chtěla bych shodit tak tři kila, abych mohla nosit věci, které mi byly ještě před rokem. Nedaří se mi to. Pravda, nejím úplně vzorově, ale snažím se vybírat si z jídel ty zdravější varianty. Můžete mi poradit, zda třeba víc sportovat a zaměřit se na stravu pořádně?

K. C.: Jednak může jít o vliv věku – vývoj postavy bývá ukončen až kolem 25. roku, jednak se vážně zkuste víc věnovat jídlu. Zkuste se také zamyslet, zda nemáte nepravidelný režim jídla, spánku a pohybu. Problémem může být také konzumace alkoholu (v pohostinství tomu tak někdy bývá).

Chtěla bych se zeptat na nějaký jídelníček nebo zásady stravování při zvýšené hladině kyseliny močové. Mám i zvýšený cholesterol. Odběry 30. 3.: kyselina močová 393; cholesterol 5,53; LDL 3,37; triglyceridy 3,6. Existuje na to něco, nebo se to léčí prášky? Vynechala nebo omezila jsem potraviny při tomto nálezu nevhodné. Co ještě můžu změnit? V souvislosti s tím chci samozřejmě zhubnout, docela dost jsem přibrala.

K. C.: Důvody zvýšení kyseliny močové by měl posoudit váš lékař. Pokud konzumujete mnoho potravin s puriny (uzeniny, chřest, nadměrné množství luštěnin) nebo máte genetickou dispozici (v rodině dna či ledvinové kameny tvořené kyselinou močovou), budou dieta i léčba vypadat jinak, než když nesportujete a nedostatečně jíte. V tomto případě může jít o známku odbourávání vašich vlastních svalů. Pak je třeba pravidelně sportovat a jíst dostatek bílkovin. Podle ostatních výsledků ale spíš sázím na nevyrovnanou stravu a nedostatek pohybu…

Další odpovědi MUDr. Cajthamlové na dotazy diváků najdete na stránkách pořadu Jste to, co jíte!



Přečtěte si
hillaarkaa
6. 6. 2012 • 17:36

Jasně,blbky tlustoprdky neznají pojem jako je pohyb,pitný režim a výměna Radši si zajdou na gábl do KFC a vše zakončí gaučinkem u Rajské zahrady

dandova
6. 6. 2012 • 13:53

má pravdu.

bobina
6. 6. 2012 • 13:23

mně nevadí,něco ve svém oboru umí,ale u ní to nějak nefunguje. Kdyby nezačala opět k vůli váze kouřit,tak by dnes byla jako bečka! Přejít k takovému jídelníčku vyžaduje mnoho úsilí a to v dnešní době každý nemá možnost dodržovat!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.