Pohřeb Michala Peška: Zemřel slepý! A exmilenky Havlová s Jandovou se na něj vykašlaly | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Pohřeb Michala Peška: Zemřel slepý! A exmilenky Havlová s Jandovou se na něj vykašlaly

Katafalk s rakví byl obklopen stovkami květin.
Katafalk s rakví byl obklopen stovkami květin. (David Kundrát, Martin Přibyl)

Měl »vyprodáno«! Zaplněný sál krematoria v Praze-Strašnicích vyprovodil v úterý na poslední cestě zesnulého herce a podnikatele Michala Peška (†53), kterého proslavily seriály Malý pitaval z velkého města nebo Zkoušky z dospělosti. Na pohřbu ale chyběly dvě stěžejní ženy Peškova života – bývalé milenky Dagmar Havlová-Veškrnová (59) a Klára Jandová (32). Expřítelkyně Veronika Žilková (50) přišla v doprovodu své dcery Agáty Hanychové (27).

Zatímco Havlová s Peškem podle Upíra Krejčího chodila po natáčení filmu Křtiny (1981), v němž si oba zahráli, herečka Klára Jandová s ním udržovala vztah teprve nedávno – před pěti lety s ním rok žila. Po rozchodu zůstali přáteli, společně si například zahráli v divadelním představení Kachna na pomerančích. Ani Jandová ani Havlová se ale s Peškem, který na začátku května podlehl rakovině plic, rozloučit nepřišly! Na náš dotaz, proč do Strašnic nedorazily, neodpověděly.

Bývalá hercova milenka Veronika Žilková, pro kterou byl první láskou, se pohřbu zúčastnila i s dcerou Agátou. „Když jsem mu psala 4. května na jeho narozeniny, už neodpověděl. Pak mi jeho dcera zavolala, že zemřel. Je mi moc smutno,“ řekla deníku Aha! Žilková, která chtěla nemocného Michala několikrát navštívit. On si to ale nepřál!

Peškova rodina byla na pohřbu kompletní! V první řadě usedla hercova exmanželka Hana a děti Tereza a Michal. Vedle nich seděla poslední Peškova přítelkyně Martina, která se o Michala v posledních měsících jeho života starala. Společně žili v Nizozemsku, kde Pešek podnikal. Když se v březnu rozhodl umřít doma, odjela Martina do Prahy s ním.

„Rakovinu mu diagnostikovali loni v lednu. Dva týdny poté, co pohřbil tátu! Michal se stal onkologickým zázrakem. Přibral po chemoterapii několik kil, narostly mu vlasy… Kombinoval moderní léčbu s alternativní, stále pracoval. Zkrátka žil tak jako vždycky – naplno! Měsíc po skončení chemoterapie ještě stihl složit státnice na vysoké škole, obhájit bakalářku a těšil se, jak bude ve studiu pokračovat,“ řekla deníku Aha! Martina, která teď po Peškovi přebere v Nizozemsku celou jeho firmu.

„Když oslepl, což pro něj jako milovníka krásy byla velká rána, radoval se s každým ozařováním z pomalu se vracejícího zraku. Tohle období trvalo krátce! V posledních dnech řekl: »Miluji život, miluji osud…« Zemřel doma, obklopen těmi, co ho měli rádi,“ pokračovala ve vyprávění Martina, podle níž si Pešek celý scénář pohřbu dopředu připravil. I sestřih z filmů a pořadů, v nichž se objevil a který také mohli návštěvníci strašnického krematoria vidět.

Emoce s lidmi na pohřbu pořádně cloumaly! Herec Jelínek a mladík: Kolaps!

Na pohřbu Michala Peška zkolabovali dva lidé. Nejprve se u zadních lavic obřadní síně strašnického krematoria sesunul na zem dlouhovlasý mladík. Kamarádi ho proto vyvedli ven na vzduch. Nevolno se také udělalo herci Rudolfu Jelínkovi (77), známému např. ze seriálu Třicet případů majora Zemana. Ten ale odešel ven na vzduch po svých, posadil se na lavičku a dýchal čerstvý vzduch.

Poslední vzkaz přes Upíra Krejčího (56): Ze všech si vystřelil!

Z baviče Václava Upíra Krejčího (56), který byl Peškovým nejlepším kamarádem, se stal na pohřbu smutný klaun. Upír nejprve roztřeseným hlasem přečetl asi třístránkovou řeč, kterou si připravil. Pak si nasadil černý nos, rozplakal se a odešel si sednout.

Upír a Pešek se znali roky. Vystupovali spolu ve slavném Studiu Kamarád, nazpívali spolu písničky. „Měli jsme jich tolik, že jsme z nich udělali vlastní televizní hitparádu,“ zavzpomínal Upír. „Těch příhod s tebou bylo hodně. Některé jsou ale nezveřejnitelné! Vím, Míšo, že bys je dal. Ale já dnes nemohu,“ dodal s úsměvem Upír.

Pak ale zvážněl. „Chtěl jsem tě navštívit a dát ti trochu své energie, potěšit kamaráda, udělat nějakou tu legraci. Plánovali jsme návštěvu, ale vždy, když jsem se za tebou vypravil, volal jsi: »Nejezdi, přitížilo se mi!« Naposledy jsme spolu mluvili 29. dubna. Pak jsem ti ještě chtěl přát k narozeninám, ale nedovolal jsem se. Pak mi volala tvá skvělá dcera Terezka. Řekla mi: »Táta si přál, aby to byl pohřeb velký! A hlavně ať Upír udělá nějakou tu svoji srandu. Jinak tam nepřijdu!«“

V tu chvíli si Upír nasadil černý nos, otočil se směrem k rakvi s Peškovými ostatky, rozplakal se a utekl si sednout do lavice.



Autor:  Luboš Procházka

Přečtěte si
hillaarkaa
18. 5. 2012 • 08:25

Tam tvořila stará žíla a spol

solochov
17. 5. 2012 • 17:22

Pro madam Havlovou je asi ponižující přijít se rozloučit s bývalým kolegou a milencem. Asi má pocit, že je někdo víc. Bohužel je to jen o pocitu....jinak její úroveň dávno klesla.

atramka
17. 5. 2012 • 09:47

presne tak, že ho už nenechajú na pokoji, sú to hyeny

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.