Ústavní soud rozhodl: První tři dny neschopenky zůstanou neplacené! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ústavní soud rozhodl: První tři dny neschopenky zůstanou neplacené!

Za první tři dny marodění nedostanete nic.
Za první tři dny marodění nedostanete nic. (Profimedia.cz)

Přecházíte nemoci, protože si nemůžete dovolit zůstat na neschopence, která je první tři dny neplacená? Máme pro vás špatnou zprávu. Ústavní soud zamítl návrh poslanců ČSSD, který chtěli tuto část zákona zrušit.

Původně k němu soudci byli kritičtější. Vadilo jim šíření nemocí na pracovišti, přecházení chorob a následné zdravotní důsledky. Nyní postoj přehodnotili. Přimělo je k tomu to, že během tří dnů nehrazené nemocenské jsou zaměstnanci zproštěni povinnosti platit nemocenské pojištění a přispívat na státní politiku zaměstnanosti.

Po zavedení zákona před čtyřmi roky klesl počet dní strávených v pracovní neschopnosti. Výdaje státu na nemocenskou se o rok později ve srovnání s předchozím rokem snížily téměř o deset miliard korun a počet pracovních neschopností klesl o 47 procent.

„Přispělo to k omezení zneužívání těchto dávek a snížení především krátkodobé nemocnosti. Předtím byla její míra jedna z nejvyšších v Evropě, aniž k tomu byl rozumný důvod,“ chválí zákon premiér Petr Nečas (ODS).

Přečtěte si
elis3
13. 5. 2012 • 09:39

..znáš ty vůbec význam slova-příživník? Těžko, protože bys nemohl psát nesmysly, ale ty, ve své "důležitosti", nad tím nepřemýšlíš

jiriforman
12. 5. 2012 • 21:26

Když už té šlapce nemůžeš zaplatit, tak jí aspoň píšeš srdíčka. Toho se moc nenažere.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.