Vzkaz rodině mrtvé Jarušky: Doktorům to nesmí projít! Náš Matýsek (5) je v kómatu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vzkaz rodině mrtvé Jarušky: Doktorům to nesmí projít! Náš Matýsek (5) je v kómatu!

Matýsek je zcela odkázán na péči své rodiny.
Matýsek je zcela odkázán na péči své rodiny. (pro Aha! – Petr Podroužek, Alexandr Malachovský)

Tragický příběh školačky Jarušky Nemčekové (†7) z Kytlice na Děčínsku, která zemřela na počátku dubna po operaci krčních mandlí, s pohnutím a velkou bolestí sledují i rodiče Matýska Kociána (5) z Brna. Právě totiž uplynou dva roky, co se chlapeček podrobil stejnému zákroku. Špatnou péči lékařů přežil, ale zůstal v kómatu! A jeho zdravotní stav se nelepší...

Matějovi mandle odstranili na konci dubna 2010 ve Fakultní nemocnici Brno. Několik dní po operaci začal krvácet, byl znovu operován a poté uložen na běžný pokoj místo na jednotku intenzivní péče. Tam se však začal dusit vlastní krví a zkolaboval. Lékaři ho oživili, chlapec přežil, ale je v kómatu.

Z dříve zdravého dítěte je ležící pacient, který vyžaduje nepřetržitou péči 24 hodin denně. Matýskův otec Vítek Kocián je z celé situace zoufalý a je přesvědčen, že personál nemocnice zanedbal své povinnosti. Zároveň velmi lituje rodinu malé Jarušky.

„Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast. Jde o stejné selhání obou nemocnic. Ani jedno z dětí nebylo sledované tak, jak by mělo být. Byly nechány s matkami na normálním pokoji místo na jipce, kde, jsem přesvědčen, by jim oběma pomohli bez tragických následků,“ vysvětluje Vítek Kocián. 

„Nemocnice tvrdí, že vždy jde o lékařské riziko. Rizikem je vznik krvácení, s tím lze souhlasit, ale ve skutečnosti se v obou případech jedná o velké zanedbání ze strany lékařů, protože ani jedno dítě nebylo sledované, přestože hrozilo další krvácení! Zde je, dle mého názoru, ze strany obou nemocnic účelově zaměňován pojem »riziko« a »zanedbání«,“ zlobí se Kocián, který na nemocnici podal trestní oznámení. Za spravedlnost by rád bojoval společně s Jaruščinými rodiči...



Přečtěte si
hejpockej
7. 10. 2016 • 21:36

ja bych svy dite nikdy na operaci madli nikdy nedal. Jak rikam, radsi prozit detstvi s hnisavyma anginama, nez zemrit.

hejpockej
7. 10. 2016 • 21:32

predevsim by se meli zamyslet rodice, zda nechat sve dite podobne operace postupovat. Kazda operace pro deti pod 5 let velmi riskantni. Pokud neni opravdu zivotne dulezita, nedoporucuju. Lepsi mit zivy a normalni dite s anginou, z cehoz casem stejne vyroste, nez mrtvolku bez mandli.

khajatat
5. 2. 2014 • 04:12

Stejně by mě zajímalo proč ta sestra ji nedala první pomoct

dudinka
23. 4. 2012 • 17:38

Vážená paní, po KAŽDÉ operaci se má KAŽDÝ pacient sledovat nějakou dobu na JIPce. Pokud tomu tak nebylo, jsou poznámky o zanedbání péče namístě. Ač nejsem věřící, modlím se každý den, aby se mně nebo někomu z mé rodiny nestalo nic, kvůli čemu bychom museli skončit v nemocnici...

bobina
20. 4. 2012 • 17:20

a Vy jste u toho byla a víte co se mělo a nemělo! Jste potom génius a je škoda,že jste toho právníka,nebo doktora nevystudovala! Takový mám ráda,co ví u každého oboru co se má! Určitě znáte i operační postup a určitě máte nastudováno proč na té JIpce měla být! Bože,když laik soudí,je to vždycky na pousmání a není to ani o té koze!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.