Legendární český film Vrchní, prchni!: Vrchního měl hrát Nárožný! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Legendární český film Vrchní, prchni!: Vrchního měl hrát Nárožný!

Pavel Bobek
Pavel Bobek (Aha! – Marek Pátek, Alexandr Malachovský)

Že vás nesmrtelná komedie Vrchní, prchni (1980) nemůže už ničím překvapit? Tak schválně, věděli jste, že v ní hrál Vladimír Menšík (†58), Vlastimil Brodský (†81) či Jiřina Bohdalová (80), ale jejich scénka, která už byla natočena, se na plátno nakonec nedostala? A že hlavní role knihkupce Dalibora Vrány byla původně psaná pro Petra Nárožného? Pojďte se s námi podívat na další tajemství slavného filmu.

Svěrák číšníkem

Samotný scénář napsal život sám. Po jednom slavnostnějším představení Cimrmanů v Malostranské besedě si Zdeněk Svěrák (75) zašel do vedlejší hospody na jídlo. Na sobě měl tmavý oblek s motýlkem. Jen co vešel dovnitř, zvedlo se naráz několik rukou s poznámkami typu: „No je to dost! Tady se člověk placení nedočká! Pane vrchní, platím!“

Překvapený herec se snažil přítomné hosty ujistit, že není »pingl«, že se jedná o omyl a podvědomě zalitoval, že nemá podvodnickou povahu, protože by na takové situaci mohl pěkně vydělat.  Nikoho sice nezkasíroval, ale na světě byl scénář jedné z nejúspěšnějších komedií!

Nárožný neprošel

Zdeněk Svěrák psal hlavní roli Dalibora Vrány pro Petra Nárožného (73). Dokonce měl připraven i speciální dialog. Jako inženýr Králík se měl od Pařízka dočkat věty: Celej pan Vrána. Postava, obličej, pleš. Navlas! Navlas!

Jenže Nárožný tehdy vystupoval v trojici s Miloslavem Šimkem (†63) a Luďkem Sobotou (68) v rolích jak sám říkal blbého vzteklouna. Právě kvůli tomu ho Ladislav Smoljak (†78) do filmu nechtěl a navrhoval Josefa Abrháma (72). To ho ale zase odmítal Svěrák.

„Láďa nechtěl humor na první pohled, chtěl činoherce, který tam vtip dostane jemněji. S tím jsem souhlasil, přesto si pamatuji, že jsem Pepíka nechtěl, Petr mi připadal tehdy vhodnější,“ uvedl Svěrák, který ale nakonec ustoupil. Nicméně natěšenému Nárožnému musel nepříjemnému zprávu oznámit Smoljak.

„Mohl jsem mu stokrát říkat, proč to dělám a co tím sleduji, trpkost v Petrovi zkrátka byla,“ zavzpomínal Smoljak. „Nicméně to byl jediný velký spor, který jsme se Zdeňkem na tomto filmu měli.“

Menšíka vyškrtli!

Vladimír Menšík (†58), Vlastimil Brodský (†81), Jana Brejchová (72), Jiřina Bohdalová (80), Radoslav Brzobohatý (79), Jiří Suchý (80) – ti všichni si v komedii měli zahrát. Dokonce natočili desítky záběrů, ale ty se ve filmu nakonec neobjevily. Důvod? Tehdejší ústřední dramaturg Filmového studia Barrandov Ludvík Toman je kvůli zákazu filmování Jiřího Suchého vystřihl.

„Jednalo se o scénu, kdy Dalibor Vrána zavítal do divadelního klubu s myšlenkou, že tučně zkasíruje přítomné umělce. Překvapení herci mu ale odmítli zaplatit, neboť jsou zvyklí, že útrata se jim připisuje na účet. Je škoda, že jsme ji nakonec neprosadili,“ litoval po letech Smoljak.

Mazaná Patrasová

Když se Dáda Patrasová (55) dozvěděla, že ve slavné scénce »sprchování« bude muset svléknout úplně všechno, vymyslela si historku. Smoljakovi nakukala, že si musí nechat kalhotky, protože má zrovna »své dny«.

„A já jsem to respektoval. Teprve později mi bylo jinými vysvětleno, že scéna šla natočit i v takové situaci bez kalhotek. Škoda, že jsem si nedupnul. Bez kalhotek by ta scéna byla mnohem lepší,“ dodal s tím, že celé to bylo natočeno na jeden pokus.

„Přestože jsem celý scénář napsal sám, tohle bylo do detailu nápadem Ládi,“ připomněl Svěrák.

Víte, že…

  • od premiéry v únoru roku 1981 vidělo v kině film více než 1,5 milionů diváků.
  • Titulní píseň Severní vítr byla původně psána pro Pavla Bobka, ten ji však odmítl. Ladislav Smoljak, který demoverzi nazpívanou Jaroslavem Uhlířem dlouho poslouchal, nakonec rozhodl takto: „…proč hledat někoho jiného, když Uhlíř je ideální.“
  • Scéna, ve které Dalibor Vrána propadne pocitu, že ho pronásledují policisté kvůli falešnému kasírování a na plné čáře v nepřehledném úseku, se snaží předjet autobus, aby jim ujel, ve scénáři původně nebyla. Napadlo to pomocnou režisérku Drahuši Královou.
  • Natáčení scény v restauraci v Karlových Varech, kdy číšníci hromadně začnou stíhat falešného vrchního, patří mezi nejdelší filmové záběry bez střihu. A to přineslo problémy. Vedení restaurace nesouhlasilo s uzavřením podniku na tak dlouho dobu. Nakonec pomohla přímluva z vyšších míst.

Vrchní, prchni po 25 letech!

Režisér Jakub Kohák natočil jako upoutávku na filmový festival Fresh Film Fest v roce 2005 známou scénku, ve které Pařízek vede domnělého dvojníka inženýra Králíka ukázat jeho manželce. Scénky se účastnili všichni herci, kteří ve filmu hráli.

Přitom stačilo málo a na tuto scénu ani nedošlo. „Scéna, v níž se jde Vrána, coby inženýr Králík dobrovolně ukázat manželce, mi přišla nesmyslná. Říkal jsem Zdeňkovi, že každej rozumnej člověk by v takové chvíli přece dělal všechno možný, jen aby zdrhnul. Hercům se ale scéna líbila a chtěli ji ve filmu mít. Ostatně mně přišla také vtipná, jen jsem ji potřeboval udělat věrohodnou. Nakonec jsme tedy přidali dva kolemjdoucí policisty a bylo to,“ zavzpomínal Smoljak.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.