Diagnóza: Rakovina! Jak se léčí? Tohle je naděje pro nemocné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Diagnóza: Rakovina! Jak se léčí? Tohle je naděje pro nemocné!

Fotografie
Fotografie (internal)

Dlouhé umírání v krutých bolestech a neschopnost se sám o sebe postarat. Takový scénář se obvykle začne rozehrávat v našich hlavách, když se dozvíme, že někdo z našich blízkých onemocněl rakovinou. A všichni si přejeme, ať nás probůh něco takového nepotká.

Pak začneme přemýšlet o léčbě a pomalu se hroutit: zvracení, bolesti, nesnesitelná únava, vypadání vlasů. Co čeká pacienta poté, co mu lékaři diagnostikují zhoubný nádor?

Pacient by v první řadě neměl odmítat léčbu, i takoví lidé totiž jsou. „Jedna z mých pacientek má diagnostikovanou rakovinu prsu v mírně pokročilém stadiu. Vyšetření absolvovala, léčbu ale odmítá,“ popisuje z praxe lékař Jan Kadleček.

Rakovina je přitom léčitelná, a pokud ji vyléčit nelze, doktoři dokážou život výrazně prodloužit a zpříjemnit. Stále apelují, abychom podstupovali preventivní vyšetření a měli tak větší naději se uzdravit.

Hormonální léčba

● Růst některých nádorů např. prsu, dělohy se dá zastavit cílenou manipulací s hormony.

● Je šetrná a má minimum nežádoucích účinků.

Biologická léčba

●  Tzv. léčba šitá na míru. Působí jiným mechanismem než chemoterapie. Neničí nádorovou buňku, ale cíleně zablokuje její další nekontrolované množení.

Operace

● U většiny nádorů jde o základní léčebný postup. Úplné odstranění nádoru bývá předpokladem vyléčení nádorového onemocnění.

● Vyjmutý nádor (případně i mízní uzliny) se vyšetřuje pod mikroskopem (histologie) a podle výsledku se rozhodne o další léčbě.

● U některých nádorů se operace nepoužívá, např. při onemocnění krve či takových, které je možno léčit jiným způsobem (některé nádory dělohy, prostaty).

Ozařování

● Nedílná součást komplexní péče, přibližně polovina pacientů během léčby absolvuje také radioterapii.

● Pokud nelze nádor vyoperovat, může být ozařování téměř rovnocennou alternativou chirurgické léčbě. Při současných možnostech zaměření paprsků jsou lékaři schopni nádor zlikvidovat i bez operace.

● Ozařovat lze zevně, přes kůži, případně zavádět zářič do tělních dutin (např. nádory dělohy, průdušnice).

Chemoterapie

● Podávání speciálních léků má za úkol zabránit vzniku metastáz, šíření nádoru. I po jeho odstranění operací mohou totiž v těle zůstat zhoubné buňky.

● Např. nádory varlat lékaři umějí zcela vyléčit i ve stadiu metastáz.

● Nemocného sice chemoterapie připraví o vlasy a může způsobovat nevolnost a jiné potíže, ale lékaři je dokážou tlumit, zvracet se nemusí!

Kombinace: ozařování x operace, chemoterapie x operace

● Někdy lékaři nejdříve rozhodnou o nasazení chemoterapie či záření, čímž dojde ke zmenšení nádoru, který pak odstraní operací (např. u nádorů prsu, konečníku).

Podpůrná léčba

●  Její pomocí se předchází nežádoucím účinkům např. chemoterapie – tlumí nevolnosti, omezuje její nežádoucí účinek na krvetvorbu.

Autor:  wer

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.