Aha! radí, jak mít... Jaro bez nemoci!
Ač stále únor, počasí nám chystá ukázku jara – v pátek má rtuť teploměru vystoupat až na 12 °C. Lékaři však upozorňují, že nás čeká nejsložitější období roku – po zimě jsme oslabení a náhlým odhozením šály hazardujeme. Určitě se vám stalo, že jste se těšili na první teplé dny a nakonec je proleželi s rýmou a kašlem. Co pít, abychom si jaro užili ve zdraví?
Šípkový čaj
Můžete ho popíjet po celý den. Obsahuje velké množství vitaminu C, flavonoidů a karotenoidů – látek zvyšujících imunitu.
Rakytník
Na jarní únavu a posílení organismu je úžasný rakytník. Dejte si ho v podobě sirupu či čaje (koupíte v bylinkářství).
Echinacea
Čaje, tinktury či sirupy s třapatkou nachovou, jak se také jinak jmenuje, posilují imunitní systém. Užívá se preventivně v období viróz, ale i v počátcích onemocnění.
Zelná šťáva
Šťáva z kysaného zelí obsahuje velké množství vitaminu C a navíc i bakterie mléčného kvašení. Ty příznivě ovlivňují »zvířátka« v našich střevech, v nichž dochází k řadě pochodů podílejících se na imunitě organismu.
Jitrocel
Zmírňuje zahlenění při nachlazení a pomáhá s odkašláváním. Kupte si jitrocelový sirup, nebo si připravte čaj (1 lžičku sušeného listu přelijte 250 ml vroucí vody).
Podběl
Pokud vás už přepadl kašel, zkuste místo léků podbělový nápoj. Dvě lžičky podbělu přelijte 250 ml studené vody a nechte 12 hodin vyluhovat. Přeceďte a před pitím ohřejte na 30 °C.