Pavla Tichá se už sedm let léčí s rakovinou: Přesto pomáhá ostatním! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pavla Tichá se už sedm let léčí s rakovinou: Přesto pomáhá ostatním!

Fotografie
Fotografie (internal)

Člověk je zdravý, když může realizovat své plány – tak zní jedno z životních kréd Pavly Tiché (43), která přes sedm let žije s rakovinou. Bývalé manažerce lékaři našli nádory v prsu, už prodělala osm operací, tři cykly chemoterapií a ozařování a s nemocí se léčí i teď.

O životě s rakovinou nechce mluvit jako o hrdinském boji. „O rakovině je potřeba mluvit jako o něčem, co se může stát součástí života, který je často o překonávání problémů. Jeden z nich zkrátka může být, že onemocníte,“ říká.

O nemoci se dozvěděla v 36 letech, měla dva nádory v prsu a metastázy v uzlinách. Vypadalo to, že jí zbývá jen pár měsíců života. Po sedmi letech naplno žije, i když její léčba nekončí.

Přesto se Pavla na rakovinu dívá jinak než většina společnosti. „Onkologické onemocnění je odhalováno u stále většího počtu lidí, ale díky kvalitnější léčbě daleko méně lidí umírá. Stále větší množství pacientů tedy s touto nemocí musí dlouhodobě žít, což často otočí život naruby jim a jejich blízkým,“ zdůrazňuje Tichá, která před pěti lety založila organizaci Amelie.

Sdružuje odborníky poskytující podporu těm, jimž do života vstoupila rakovina. „Rakovina totiž neznamená jen náročnou a dlouhodobou léčbu, její průběh a úspěšnost významně ovlivňuje spousta problémů, které nemocný a jeho rodina musejí řešit. Ztráta práce, sociální nejistota a stres ze strachu z návratu nemoci mohou vést k depresím a někdy k rozpadu vztahů. Snažíme se nemocným i jejich blízkým účinně pomáhat,“ říká Pavla.

A jak se svou nemocí dokáže žít ona sama, ačkoli znovu podstupuje chemoterapie? „Mění se mi životní hodnoty a priority. Přestěhovala jsem se na vesnici, chodím do přírody. Těší mě spolupráce s kolegy a dobrovolníky v Amelii a život je pro mne krásné, ale někdy bolestné dobrodružství,“ dodává.

Co je Amelie?

Profesionální organizace, která poskytuje psychosociální pomoc onkologicky nemocným. Klienti, kteří přijdou do jednoho z center v Praze, Olomouci či Rakovníku, zde mohou o nemoci mluvit s někým, kdo umí naslouchat. K dispozici je tým lékařů, psychoterapeutů a sociálních pracovníků. Více na www.amelie-os.cz.

Přečtěte si
dallila
17. 9. 2014 • 12:42

Je mě nesmírně líto že se nikdo v médiich nezmínil o úmrtí této velké ženy.....poslední rozloučení proběhlo dnes 17.9.2014- paní Tichá děkuji za Vaší práci která po Vás zůstane.... http://www.amelie-os.cz/cz/o-nas/novinky/v-patek-5-9-2014-zemrela-reditelka-a-zakl adatelka-amelie-pavla-ticha

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.