Máte alzheimera? Udělejte si test! 21 rychlých otázek... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Máte alzheimera? Udělejte si test! 21 rychlých otázek...

 (Profimedia.cz)

Kam jsem si jen dal(a) brýle? Neviděli jste moje klíče? Že ty jsi mi zase schovala pantofle? Slýcháte takové dotazy často? Je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jestli váš blízký netrpí Alzheimerovou chorobou.

Udělejte s ním proto test sestavený americkými vědci (sám si možná problémy ani neuvědomuje…), abyste zjistili, jestli není nejvyšší čas vyhledat odbornou pomoc! Odpovídejte na otázky a zapisujte si body!

Kdy je nutné jít k lékaři aneb Jaké jsou první příznaky Alzheimerovy choroby?

V pokročilém věku si hodně lidí stěžuje na výpadky paměti. Myslí si proto, že začínají trpět alzheimerem. Ale pozor! Lehká zapomnětlivost patří k běžným projevům stárnutí. Jen málokdy znamenají nemoc. Jestli ale pravidelně zapomínáte jména svých vnoučat, je to varovný signál.

Kdy je vhodné vyrazit k lékaři?

Když se vaše zapomnětlivost rapidně zhoršuje a začínáte mít problémy najít vhodné slovo, kterým se chcete vyjádřit. Zrovna tak když se znenadání objeví problémy s orientací. Navštivte napřed svého obvodního lékaře, ten vám po základní prohlídce doporučí zajít k neurologovi nebo k odborníkovi na cvičení paměti.

Má vliv, v jaké fázi nemoci se nechám vyšetřit?

Obrovský! Zaprvé včasným vyšetřením vyloučíte i další možné důvody vedoucí k zapomnětlivosti, zadruhé je samozřejmě ideální začít nemoc léčit co nejdříve, aby nedostala šanci se dále vyvíjet. V pokročilejších fázích je jen těžko léčitelná.

Vědci pracují na očkování!

Odborníky po celém světě trápí dvě hlavní otázky – jak alzheimera vyléčit a jak nemoci předejít. V současné době není možné ani jedno, reálným cílem vědců je dokázat vývoj nemoci u pacienta zpomalit.

Problém je, že v těle je alzheimer už 15 let předtím, než se projeví první příznaky. A v těle napáchá nevratné škody. Experti pracují i na očkovací látce, jež je zatím testována na pacientech, kteří už alzheimerem onemocněli. Výsledky budou známy ale až za dva roky. Výhledově by mohla být aplikována i preventivně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.