Český lev: Posmrtná pocta Havlovi, nominaci má i Dagmar! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Český lev: Posmrtná pocta Havlovi, nominaci má i Dagmar!

Václav Havel jako režisér
Václav Havel jako režisér (Dan Materna/MF DNES/Profimedia.cz)

Exprezident Václav Havel se po své smrti dočkal uznání jako filmař. Česká filmová a televizní akademie vynesla do nebes jeho Odcházení.

Havel si loni splnil životní sen a převedl na plátno svou divadelní hru Odcházení. Jeho film se ale nesetkal s velkým úspěchem. Kritici jej odsoudili a diváci se na něj do kin zrovna nehrnuli. Vše se ale změnilo po jeho smrti a jeho filmový počin se dodatečně dočkal uznání.

Při sobotním vyhlašování nominací na výroční filmové ceny zaznělo Havlovo Odcházení hned dvanáctkrát a stalo se tak favoritem. Rozhodnutí členů akademie je ale překvapivé, protože na udílení konkurenčních Cen české filmové kritiky zůstalo Odcházení bez povšimnutí.

Samotný Havel může získat Českého lva za režii i scénář ke svému filmu. Nominací se může pochlubit také jeho manželka Dagmar. V kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli jí bude konkurovat Anna Geislerová (Nevinnost), nebo Ivana Chýlková (Perfect Days - I ženy mají své dny).

O dvě nominace méně než Odcházení získal nenápadný snímek Poupata. Favorizovaný Alois Nebel má šanci na osm cen stejně jako Hřebejkova Nevinnost. O vítězích se rozhodne 3. března na slavnostním večeru, který bude moderovat Lucie Bílá.

Během nominačního večera už byla udělena cena za nejlepší plakát, již získal Alois Nebel. Filmovým kritikům se nejvíce líbil film Rodina je základ státu od Roberta Sedláčka.

Držitelem ceny Magnesia za nejlepší studentský film se stal Jakub Šmíd z pražské FAMU. Za svůj film Neplavci získal odměnu ve výši 100 tisíc korun, již plánuje investovat do svého dalšího počinu.



Přečtěte si
hu11
10. 3. 2012 • 11:44

Běží liška po lese a na větvi vysoké borovice vidí veverku, jak se opaluje, cigaretku, sluneční brýle, drink. I ptá se liška: "Veverko, ty nemakáš?" A veverka odpoví: "Co bych makala, kašlu na práci, je pěkný počasí, tak se opaluju". Liška běží dál a přemýšlí, přemýšlí a říká si: "Já se tady pořád honím, dělám tady zdravotní policii, lovím ty nemocný a slabý živočichy, nikdo to pořádně neocení, žaludek z toho mám v ***i, dovolenou žádnou, takový pěkný počasí, dám si taky chvíli leháro". Jak řekla, tak i udělala, plácla s sebou na mez a opaluje se. Jde kolem myslivec s puškou na rameni, vidí vyva-lující se lišku, hodí pušku k líci prásk, prásk - složí ji. Ponaučení: Kdo chce srát na práci, musí sedět hodně vysoko!!! TAKŽE MAKÁME, VÁŽENÍ, MAKÁME .............

mnpv
3. 3. 2012 • 19:39

jj, taky tomu věřím

va45
3. 3. 2012 • 13:58

to 100% vyhraje.Jeji sponzor porazil i lepší filmy než byl jeho propadák odcházení.Ona dostane poctu za to,že nám ho tak dlouho opečovávala.

mirkazam
3. 3. 2012 • 13:32

jsme si rázem udělali svůj úsudek. Ukázky s filmu Odcházení byť krátké, bohatě stačily !!! To vlez***kovství je k smíchu,a nominace Havlové?? Tento skvost si rádi necháme ujít....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.