Rakovina jim vzala matku a ony zdědily zabijácký gen! Tři sestry obětovaly prsa i dělohy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rakovina jim vzala matku a ony zdědily zabijácký gen! Tři sestry obětovaly prsa i dělohy!

O život se hodlají poprat: (zleva) Kim, Jemma a Luan.
O život se hodlají poprat: (zleva) Kim, Jemma a Luan. (Profimedia.cz)

Jejich matka podlehla rakovině prsu v pouhých 32 letech. Pak jim doktor řekl, že všechny zdědily zabijácký gen BRCA1, kvůli kterému mohou dopadnout stejně. Dvě sestry z britského města Nuneaton si proto nechaly odstranit prsa i dělohy, tu nejmladší druhý zákrok ještě čeká. Svorně doufají, že je tato oběť před nemocí ochrání!

S genem BRCA1 v těle mají podle lékařů bohužel až šedesátiprocentní šanci, že onemocní rakovinou vaječníků. U rakoviny prsu je dokonce pravděpodobnost až 85 procent! Nejstarší Luan Moretonová (38) a prostřední Kim Jonesová (33) proto s operacemi neváhaly ani minutu.

„Jsem ráda, že s tím bojujeme. Jsme si dnes ještě bližší než po smrti matky,“ říká Luan. Jen nejmladší Jemma Dennisová (30) zatím čeká. Chce mít dítě, a tak se s manželem Markem (37) dohodla, že podstoupí riziko a dělohu si nechá odstranit o něco později. Sestry se o ni bojí, ale současně jí dítě přejí, takže Jemmu podpořily.

Všechny mají stále před očima smrt své mámy Rity v roce 1986. Hrozné ale je i to, že celých 19 let netušily, jak blízko číhá smrt. Až v roce 2005, kdy Luan sama porazila rakovinu prsu, se lékařům podařilo odhalit vražedný gen. Rychle provedené testy odhalily gen i u jejích mladších sester.

„Otázka nezněla, zda se nechat operovat, ale kdy,“ říká Luan. Odstranění prsou podstoupily v letech 2007 až 2009, hrozba rakoviny vaječníků je donutila i k odstranění děloh. Luan je bezdětná, Kim stihla dva potomky, Jemma touží aspoň po jednom. Jejich příběh je zároveň varováním všem ženám. V Evropě prý totiž žijí statisíce žen, které o přítomnosti genu BRCA1 v těle vůbec netuší!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.