Návrat pijavic! Co vy na to, pane doktore? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Návrat pijavic! Co vy na to, pane doktore?

Tak se pijavky zakousnou do kůže. A léčí!
Tak se pijavky zakousnou do kůže. A léčí! (Profimedia.cz)

Když umíral Stalin po mozkové mrtvici, přikládali mu na tělo pijavice. Zdálo se to primitivní. Současné poznatky lékařské vědy však nasvědčují tomu, že tato metoda léčby má své opodstatnění. A zřejmě i dochází k její renesanci na zcela moderním základě.

Jaké jsou nové poznatky vědy, jak pijavice brání infarktu a další zajímavosti o těchto kroužkatých červech vysvětluje pražský internista MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc. ve své knize Lékařem sobě.

Pohled do historie

Největší rozmach zaznamenalo používání pijavek v medicíně v 19. století, kdy tak byla pijavice lékařská málem vyhubena. Léčila se jimi migréna, horečnatý zápal plic, dna, záněty, zelený zákal, pohmožděniny apod. Přikládaly se i preventivně, prý aby se lidem vyčistila krev.

Některé postupy až hraničily s ohrožením života. Někteří experti nechávali přisát až 30 pijavek. Při tomto postupu může člověk ztratit až 80 %  krve, tedy vykrvácet. Podávání pijavic v novější době pak bylo de facto analogií »pouštění žilou«.

Nové poznatky vědy

Britští a finští lékaři si všimli, že lidé, kteří dávají opakovaně krev, dostávají méně často srdeční infarkt. Pravidelné, malé odpouštění krve z krevního řečiště by tedy mohlo být prospěšné. A nejen k tomu se hodí pijavice. Hirudin – výtažek z ústních žláz pijavic – je účinný i v léčbě žilních sraženin.

Důležitou funkcí pijavic je, že se krev v místě kousnutí po několik hodin nesráží. Překrvení v ráně může zabránit hojení na úrovni sítě nejmenších cév, například transplantují-li se useknuté prsty či části obličeje. Pijavice toto riziko sníženého hojení prakticky vyloučí.

Využití pijavic

Na celém světě se dnes znovu užívají pijavice lékařské, buď jako celek nebo extrahované enzymy. Za účinný se považuje také kalin, jež brání srážení krve. Živých pijavek se užívá k předcházení tvorby krevních sraženin po závažných poraněních nebo po mikrochirurgických operacích v oblasti plastické chirurgie. A při komplikacích v oblasti křečových žil.

V čínském lékařství se používají sušené pijavky především k opětovné mobilizaci sražené krve po úrazech či trombózách. Čínští lékaři preferují pijavice i k vyvolání menstruace u nepravidelných cyklů.

Indická medicína Júnání tibb používá pijavek zejména k léčbě hemoroidů. Ale i zánětů horních cest dýchacích a zánětů močového měchýře a močových cest. Častou aplikační formou je prášek. Ten se někdy míchá s medem či olejem k přímé masti.

Jak pijavice brání infarktu

Účinná látka ve slinách pijavic, hirudin, totiž přímo brzdí účinek krevní látky trombinu, zodpovědné za vznik krevní sraženiny a ucpání cévy při infarktu. Hirudin je přitom účinnější než nepřímo působící látka používaná v léčbě infarktu – heparin.

Co jsou pijavice

Jedná se o kroužkaté červy, jejichž tělo se skládá z jednotlivých článků, segmentů. Na světě žije přes 300 druhů pijavic, převážně ve sladkovodních vodách. Nejbližšími příbuznými pijavic jsou žížaly.

Na rozdíl od žížal, které se živí výhradně rostlinnou stravou, se pijavice živí výlučně krví. Napadají teplokrevné i studenokrevné živočichy. Některé druhy pijavek se navíc specializují na lidskou krev. Jedná se především na pijavici lékařskou – Hirudo medicinalis.

Kam za pijavicemi?

Zájemci o léčbu pomocí pijavic se mohou obrátit například na Regenerační centrum Perla v Praze, nebo na brněnské Centrum komplexní péče o lymfatický systém v ČR.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.