Padesátka na krku a... Práce žádná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Padesátka na krku a... Práce žádná!

Počet nezaměstnaných Čechů překročil půlmilionovou cifru.
Počet nezaměstnaných Čechů překročil půlmilionovou cifru. (Profimedia.cz)

Počet nezaměstnaných Čechů překročil půlmilionovou cifru. A jejich velkou část tvoří lidé, jimž je přes padesát let! Práci jich totiž má pouze šedesát procent. Zbylé dvě pětiny sedí doma se složenýma rukama a hlavně s prázdnou kapsou!

Důvodů, proč se zaměstnavatelé vyhýbají »starším« pracovníkům, je několik. Panuje například mýtus pomalého a nepřizpůsobivého zaměstnance v letech. Navíc jsou prý tito lidé zvyklí žádat vyšší platy než mladí a začínající nadšenci.

Jenže… Jestli lidé po padesátce nedosáhnou na práci, jak si tedy vláda představuje ničím neomezený růst věku pro odchod do důchodu, který se pro dnešní dvacátníky vyšplhá až k sedmdesáti letům? Asi si budou muset poradit, jako ostatně ve všem, sami!

Přehled Aha!: Zkušené pracovníky hledají všude!

Ačkoliv se situace na trhu práce pro lidi starší padesáti let nezdá být na první pohled příliš růžová, mají šanci najít zaměstnání. Z každého kraje vám přinášíme několik nabídek úřadů práce. Firem, které hledají zkušené a poctivé zaměstnance bez ohledu na věk, je ale v každém kraji výrazně více...

Rady firmám: Proč zaměstnat padesátníky

➤ Mají větší znalosti oboru.

➤ Mají zkušenosti ozkoušené časem, které předávají zaměstnancům »zelenáčům«.

➤ Je u nich menší šance nepředvídatelných situací (např. odchodu na mateřskou dovolenou, výpovědi).

➤ Mají větší loajalitu vůči podniku, víc si váží práce.

➤ Chtějí se učit, nepotřebují zpětnou vazbu.

➤ Mají širší síť potřebných kontaktů.

➤ Jsou spolehliví, mají rádi svou práci hotovou.

➤ Pracují i na půl úvazku.

Petr Skondrojanis (LMC), odborník na trh práce: Starší zaměstnanci jsou pro firmy výhodou!

Proč firmy vnímají zralejší zaměstnance jako rizikové?

„Mají občas obavy, jak se s nutností velmi rychle se přizpůsobit novým podmínkám vypořádá zaměstnanec, který si již třeba třicet let buduje určité pracovní návyky. Jediné, v čem mohou starší zaměstnanci objektivně zaostávat, je ale míra odolnosti vůči stresu, který se s přibývajícími léty může výrazněji podepisovat na zdravotním stavu.“

Čím může být naopak takový zaměstnanec pro firmu výhodný?

„Výhodou starších zaměstnanců jsou jejich zkušenosti a zralost. Osobně považuji za výhodu i mezigenerační propojení. Mladí mohou učit starší kolegy novým přístupům a zasvěcovat je do technologických novinek, starší mohou naopak mladším zprostředkovat nosné zkušenosti a obohatit tak jejich výsledky.“

Jak mají lidé ve věku 50+ přistupovat k pohovorům?

„Starší lidé by si měli uvědomit, že pouze zkušenosti samy o sobě pro získání práce nestačí. Často na to totiž hřeší – a to není dobře. Rozhodně se vyplatí na sobě pracovat, držet si kontakt s aktuálním děním v oboru a prohlubovat si znalosti.“

Přečtěte si
mondego
20. 1. 2012 • 16:15

Hillar-opět, co příspěvek, to nesmysl, blud, kravina a blivajs

jiriforman
20. 1. 2012 • 15:38

To já ti věřím, že jsi inkontinentní. To nám tady ani nemusíš říkat, ty stará vyskákaná rachejtle.

zadnice
20. 1. 2012 • 13:30

Diskuze k romům z Varnsdorfu opět neotevřena!!! Titulek pod obrázkem "Romové bloumají po městě, lidé mají strach"! Nemělo by to být za jejich činy obráceně???

mondego
20. 1. 2012 • 10:45

Prosim tě zalez už někam do kanálu, kam patříš a neobtěžuj tady. Stejně tvoje slinty nikoho nezajímaj, už sis toho bohatej podnikateli všimnul???

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.