Tak se zdobí Pražský hrad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tak se zdobí Pražský hrad!

Hlavní surovinou pro výrobu ozdobných řetězů a věnců jsou smrkové a jedlové větve a chvojí pocházející buď z Lán, nebo přímo z hradních zahrad. Řetězů se letos vyrobilo asi 90 metrů a vyzdobeny jimi jsou hlavně prezidentský balkon a studna na druhém nádvoří.
Hlavní surovinou pro výrobu ozdobných řetězů a věnců jsou smrkové a jedlové větve a chvojí pocházející buď z Lán, nebo přímo z hradních zahrad. Řetězů se letos vyrobilo asi 90 metrů a vyzdobeny jimi jsou hlavně prezidentský balkon a studna na druhém nádvoří. (Aha! – Karel Kopáč, Petr Novotný, Czech Tourism, ara)

Každý rok v prosinci se česká města rozzáří tisíci vánočních ozdob, hlavní město nevyjímaje. Zvláštní péče je tu věnována centru města a hlavně historickým památkám.

Kapitolou samou o sobě je Pražský hrad. Sídlo prezidenta Václava Klause (70) musí vypadat vyzdobeně, ale zároveň vkusně, aby nepřipomínalo spíš nákupní centrum. Na výzdobu dohlíží i zástupkyně vedoucího zahrad Pražského hradu paní Blanka Jirglová.

„Většina ozdob je ruční práce, učni ze zahradnické školy na Chodově to mají jako součást praxe. Občas musíme nějaký nepovedený výrobek vyhodit, ale jinak jsou to šikovné děti,“ směje se při vzpomínce na mladé zahradníky.

Na to, jak vypadá vánoční výzdoba jedné z našich nejcennějších historických památek, si posvítila redakce Nedělního Aha!

Víte, že...

✦ Pražský hrad je s rozměry 570 x 128 m největším starobylým hradem na světě a patří mezi největší hradní komplexy na světě.

✦ Součástí Hradu je katedrála sv. Víta, kde byli korunováni čeští králové. Je tu pochována řada panovníků, duchovních a také čeští světci (sv. Václav, sv. Vojtěch atd.).

✦ Na Pražském hradě jsou uloženy také české korunovační klenoty.

✦ První osídlení na místě dnešního Hradu se datuje až do období mladší doby kamenné, tedy asi 4000 př. n. l.

✦ Na Pražském hradě jsou k vidění prakticky všechny architektonické styly minulého tisíciletí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.