Přelomová operace psa! Morgan se nemohl hýbat: Teď zase skáče a běhá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Přelomová operace psa! Morgan se nemohl hýbat: Teď zase skáče a běhá!

Po operaci se pejsek změnil k nepoznání.
Po operaci se pejsek změnil k nepoznání. (pro Aha! – Blanka Neumannová, ČTK – Michal Kamarýt)

Trpí váš pes artrózou, nemůže se hýbat a má nesnesitelné bolesti kloubů? Pak právě pro vás vysvitla velká naděje! Vědci poprvé v Česku úspěšně využili léčbu kmenovými buňkami a uzdravili zlatého retrívra Morgana (7)! Pejsek se ještě před 11 měsíci téměř nemohl hýbat, teď ale zase vesele běhá a skáče.

Morgan trpěl vážným vývojovým onemocněním kyčelních kloubů, které postihla těžká artritida. Od jednoho roku kulhal. V pěti letech na tom byl už tak špatně, že bylo nutné, aby denně bral léky tlumící bolest.

„Morganovi hrozilo ještě před necelým rokem utracení nebo totální endoprotéza,“ prozradila jeho ošetřující veterinární lékařka Blanka Neumannová. Zvíře ale mělo obrovskou šanci, odborníci se rozhodli vyzkoušet na něm unikátní způsob léčby kmenovými buňkami. A jak léčba probíhá?

„Kmenové buňky se odeberou nemocnému zvířeti punkční jehlou. Vzorek se poté transportuje do laboratoře, kde probíhá izolace kmenových buněk. Takto připravená léčebná dávka je pak zvířeti injekčně aplikována do postižené tkáně,“ popsal Daniel Bezděk ze společnosti EponaCell, která zákrok provádí.

Celý proces netrvá déle než čtrnáct dní a účinnost autotransplantace je osmdesátiprocentní. Jenže to není levná záležitost. Přelomová léčba vyjde podle Bezděka na zhruba 20 tisíc korun

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.