33 % prvňáčků má poškozené nohy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

33 % prvňáčků má poškozené nohy!

Obrňte se trpělivostí a výběr bot pro vaše ratolesti určitě nepodceňte!
Obrňte se trpělivostí a výběr bot pro vaše ratolesti určitě nepodceňte! (Profimedia.cz)

Hned 33 % sedmiletých dětí má různě poškozené nohy v důsledku nošení nesprávné obuvi! Jde o číslo ze studie, kterou na více než 10 000 dětí provedli vědci z Univerzity T. Bati ve Zlíně.

U dětí se stále častěji podle odborníků objevují ortopedické problémy, plochá noha, vybočení prstů či kožní onemocnění. Varující by mělo být pro rodiče to, že nesprávná obuv může poškodit dětem nohy na celý život.

Chcete-li svým dětem pořídit opravdu kvalitní obuv, vybírejte tu označenou logem Žirafy, které garantuje zdravotní nezávadnost dětské obuvi (více informací naleznete na www.coka.cz).

Jak má vypadat obuv pro děti?

1. Musí mít dostatečně prostornou špičku – kulatou, která poskytuje dostatek místa pro prsty.

2. Čím rovnější je vnitřní hrana obuvi, tím lépe. Palec je v přirozené poloze a není tlačen k ostatním prstům.

3. Botky mají být z přírodních materiálů – kůže, textilu. Jsou měkké, prodyšné a absorbují vlhkost. Zároveň se přizpůsobí anatomickému tvaru nohy, naopak koženka a plasty jsou neprodyšné a noze se nepřizpůsobí.

4. Musí být pevná. Každá, i sandálová, má mít dostatečně tuhý, vysoký a dlouhý opatek – vnitřní díl v patní části svršku obuvi.

5. Měla by být vždy šněrovací či uzavíratelná páskem na sponu, suchým zipem.

6. Podrážka musí být co nejohebnější.

7. Podpatek musí být co nejnižší s velkou plochou pro udržení stability.

8. Musí být co nejlehčí, dítě udělá denně až 20 tisíc kroků a každé navýšení hmotnosti bot o 100 g znamená, že denně nohy zvednou o 1 tunu navíc.

Přečtěte si
vlamore
6. 10. 2011 • 16:30

Zrušila se naše výroba obuvi,která byla opravdu hlídaná po zdravotnické stránce.Dnes kvalitní botka pro dítě stojí velké peníze a pro mnoho rodin s dětmi nedostupná, protože je to děcku za 2 mesíce malé!!!!Se divím,že neexistuje nějaká zdravotní komise,která by tyto těžce závadné boty zakázala a donutila je aspoň k nějakým pravidlům!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.