Rakev se zesnulým hokejistou Vašíčkem (30): »Pepeho« uložili kamarádi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rakev se zesnulým hokejistou Vašíčkem (30): »Pepeho« uložili kamarádi

Kamarádi z NHL i reprezentace vyprovodili Josefa Vašíčka na poslední cestu.
Kamarádi z NHL i reprezentace vyprovodili Josefa Vašíčka na poslední cestu. (Aha! – Mária Rušinová)

Se všemi poctami. Jako člověka, kterého si vážil kdekdo v jeho okolí i celý hokejový svět. Šampiona a usměvavého kluka Josefa Vašíčka, který minulou středu tragicky zahynul v troskách letadla společně s ostatními hráči ruské Jaroslavle, nesli včera na poslední cestě jeho spoluhráči z národního týmu i NHL, s nimiž dobyl titul mistrů světa i Stanley Cup.

Tenhle způsob pohřbu se už dnes vidí málokdy. Po smutečním aktu v obřadní síni u havlíčkobrodského hřbitova se seřadilo dlouhé procesí s věnci a světlou rakev s kyticí bílých růží si na plece položili ti, kteří k němu měli v hokejovém světě nejblíž.

Zdrcený Tomáš Vokoun, který se se svým kamarádem přijel rozloučit až z Ameriky, první kroky klopýtal, jak se mu podlamovaly nohy. Ten pohled u Vašíčkova hrobu byl otřesný.

Dlouhá fronta smutečních hostí s předsedou hokejového svazu Králem, trenéry národního týmu Hadamczikem, Růžičkou, Lenerem, kapitánem reprezentace Rolinkem, Vašíčkovým agentem Sivkem, kondolovala rodině, přítelkyni Míše. S ní se »Pepe« chtěl oženit. Teď ji místo toho objímaly kamarádky a jí zpod černých brýlí kanuly slzy.

„Moje rodná Vysočino, dnes dávám Ti poslední sbohem,“ citoval starosta Havlíčkova Brodu z knihy básníka Miloše Doležala.Zazpívat Vašíčkovi přijel Michal David, jehož si hokejisté oblíbili při taženích za zlatem. „Nesnáším loučení,“ recitoval refrén své písně.

Snést jej ale včera bohužel museli všichni...Dnes se v pak v Jindřichově Hradci koná rozloučení s Janem Markem.

Marek Malík: Salut, Vrabčáku!

Byl jediným z těch, kdo ukládali Vašíčkovu rakev, který zvládl mluvit. Ale i Marek Malík (36), ten téměř dvoumetrový obr, byl zlomený. Stojím před vámi bezmocný, tak jako se cítím už několik dní od chvíle, co jsem se dozvěděl o téhle tragédii,“ lkal.

Ti dva se poznali v NHL. Mazák Malík a Vašíček nováček z Česka. „Je to už 12 let, co jsem potkal Pepeho poprvé v kempu Caroliny. Představil se mi takový neopeřený vrabčák a já si říkal: ‚Kamaráde, s tou svojí drobounkou postavou, bez ramen, tebe tady rozlámou.‘ vyprávěl. A pak ho Vašíček uzemnil, když při testech udělal 30 shybů a Malík jen 8.

„Totálně mi vytřel zrak.“Neopomněl promluvit k Josefově přítelkyni Míše. „Vím, že s tebou byl šťastný. Říkal mi to pokaždé,“ povídal. „Salut, Pepe!“ rozloučil se s kamarádem.

Vašíčkovu památku uctí i hokejisté Caroliny, ve které 6 let působil. Na jeho počest budou celou sezonu nosit na dresech černou třiašedesátku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.