Využijte léčivé síly šeříku! Právě teď kvete všude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Využijte léčivé síly šeříku! Právě teď kvete všude!

Šeřík kvete právě v těchto dnech. Pokud chcete využít jeho léčivé síly, pospěště si, za pár dnů květy zmizí.
Šeřík kvete právě v těchto dnech. Pokud chcete využít jeho léčivé síly, pospěště si, za pár dnů květy zmizí. (Aha! – Jan Čada, Karel Kopáč, Profimedia.cz)

Květen je právě v plném proudu a k němu neodmyslitelně patří i symbol tohoto měsíce – šeřík. Tuto krásnou rostlinu s nezaměnitelnou vůní a květy zná u nás snad každý. Šeříkem se vítali vojáci na konci 2. světové války a jeho sílu a léčebné schopnosti mu přisuzovali už kdysi dávno naši předkové.

V lidovém léčitelství se používal při bolestech hlavy a krku, své místo měl i v mystice. Právě o šeříku jsme si povídali s kladenským léčitelem Janem Dytrychem a zlínskou léčitelkou Karin Svobodovou.

Od mystiky po léčebné účinky

Šeříku se u nás vyskytuje několik druhů, stejně jako jeho barevných odstínů. „Známe šeřík bílý, fialový, modrý, levandulový, růžový, purpurový a nachový. V minulosti se mu přisuzovaly a vlastně stále přisuzují mystické vlastnosti, například se používal na vyhánění zlých duchů. Jeho vůně má uklidňující schopnosti a příznivě působí na lidskou psychiku. Stmeluje lidi, zmírňuje následky hádek a chrání domácnost před zlem,“ říká léčitel Jan Dytrych.

V lidovém léčitelství se květ šeříku používal při bolestech hlavy a krku. „Čerstvě rozdrcené květy se formou obkladů přikládaly na místa bolesti. Ale pozor! V dnešní době plné různých alergií musíme být opatrní. Právě šeřík obsahuje velké množství alergenů a u citlivých osob by mohlo v místě obkladů dojít k podráždění pokožky,“ varuje léčitel.

„Pro svou silnou a charakteristickou vůni se květ šeříku využívá také v kosmetickém průmyslu při výrobě voňavek a parfémů a ve farmacii pro změnu při výrobě vinných olejů,“ dodává Jan Dytrych.

Tajemství herbáře po babičce

Šeřík se především v minulosti uplatňoval mnohem více než dnes a jeho užití bylo téměř univerzální. K nám se dostal z jihu Evropy, původ ale má v Číně. Celkem je šeříku kolem 30 druhů. U nás se nejvíce rozšířil šeřík obecný, méně často se pak především na jihu Moravy pěstuje šeřík čínský a vzácností je šeřík karpatský. Vyhledáván je především pro své příjemné aroma. A jak se k »šeříkovému léčitelství« dostala Karin Svobodová?

„Za všechno může stařičký herbář, který měla na půdě moje maminka po své babičce. V něm jsem si jako dítě četla úplně nejraději,“ vysvětluje léčitelka. Většina rad se nachází právě tam.

„Jde ale vždy jen o inspiraci, zdůrazňuji spíše blahodárné působení vůně na psychiku a celkové zklidnění. Akutní léčení může vyzkoušet každý sám, naše prababičky ale určitě nemůžeme podezřívat z toho, že by to neměly vyzkoušené,“ říká Svobodová.



Přečtěte si
marais
9. 5. 2011 • 09:57

Miluju šeřík a fialky pro jejich vůni i snad proto, že jsou spojeny s příchodem jara.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.