Pozor, změna času! Méně se vyspíme, hrozí nehody a sebevraždy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pozor, změna času! Méně se vyspíme, hrozí nehody a sebevraždy!

Ondřej Daňa ze Zlína má ze změny času doslova hrůzu.
Ondřej Daňa ze Zlína má ze změny času doslova hrůzu. (Pro Aha! - Jan Čada)

Už je to zase tady! V noci ze soboty na neděli nám změna času ze života ukrojí jednu hodinu. Hodinky si totiž v neděli ve 2.00 posuneme dopředu na třetí. A řadě z nás to přidělá pořádné problémy...

V následujících dnech se po změně bude o hodinu později rozednívat, ale prodlouží se odpoledne, protože se bude o hodinu později stmívat. Jenže odpůrci letního času tvrdí, že časový posun působí mnoha lidem zdravotní potíže. Po změně prý stoupne počet dopravních nehod a sebevražd.

To potvrzuje i Ondřej Daňa (26) ze Zlína. „Zažívám stavy, které se blíží mořské nemoci. Špatně se mi dýchá, je mi nevolno, o spánku nemůže být ani řeč. Kdybych měl skládat státnice o posledním březnovém víkendu, jsem si jist, že je neudělám, kdybych měl testovat rychlé auto, což dělám běžně, skončilo by to těžkou havárií,“ tvrdí muž.

„Pracuje u něj podvědomí, je výrazně senzitivní a navíc při nástupu jara působí i přírodní vlivy plné meteorologických zvratů,“ vysvětluje psycholog Petr Skalička. Daňa si své období vytrpí jen jednou za rok, změna letního času na zimní jej naopak nijak nerozhází.

Nejznámějším českým bojovníkem proti letnímu času byl pekař Stanislav Pecka ze Sobětuch na Chrudimsku. Zrušení letního času se marně domáhal u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Předloni v létě ale zemřel.

Takhle se měnil čas

Prvním, kdo přišel s nápadem zavést letní čas, byl zřejmě Američan Benjamin Franklin, který už v roce 1784 upozornil na možnost ušetřit na svíčkách. Dnešní odborníci ale tvrdí, že se střídání letního a zimního času v energetice projevuje jen zanedbatelně.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války. Vrátil se opět za druhé světové války a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979 za ropné krize. Až do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců, od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem EU a posun trvá sedm měsíců.

Přečtěte si
kinderdijk
26. 3. 2011 • 14:46

Boze lidi, vzpamatujte se! Co tady melete ze Vam hodina zpusobi zdravotni problemy!! Tipuju, ze pulka z Vas kouri, vsichni pijete alkohol, nekteri jezdi v aute nepripoutani a drti vetsina obcas prechazi silnici mimo prechod... Ale preci zmena casu vas tak vydepkuje, ze se zasebevrazdite... Bozeee, je mi z tehle ufnukanku na bliti...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.