Jan Kanyza: Pomohl odhalit mafii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jan Kanyza: Pomohl odhalit mafii!

Herec Jan Kanyza čirou náhodou objevil falzum svého obrazu a díky tomu natrefil na organizovanou skupinu zločinců.
Herec Jan Kanyza čirou náhodou objevil falzum svého obrazu a díky tomu natrefil na organizovanou skupinu zločinců. (TV Nova)

Uznávaný herec a malíř v jedné osobě Jan Kanyza (63) netušil, jaký skandál se rozjede poté, co na webu pardubické galerie náhodou objevil padělek vlastního obrazu.

„Jde o organizovaný zločin. Znalec, který padělek mého obrazu pustil do prodeje, tohle dělal často,“ prozradil deníku Aha! Kanyza s tím, že se případem zabývá policie.

Herec »novácké« Ordinace v růžové zahradě 2 před dvěma týdny náhodou objevil, že pardubická galerie nabízí padělek jeho obrazu. „To falzum se jmenuje Boží znamení a bylo nabízeno za 85 tisíc korun, ačkoliv originál je v soukromé sbírce ve Francii. Podal jsem trestní oznámení na neznámého pachatele, protože podle policie v tom je galerie nevinně,“ vysvětluje Kanyza.

„V průběhu šetření bylo zjištěno, že zmíněná galerie získala obraz od pražské aukční síně Bussmark a že znalec Jiří Dvorský vypracoval přiložený posudek o pravosti obrazu a finanční hodnotě díla,“ poodhalil deníku Aha! tajemství podvodu Kanyzův galerista PhDr. Petr Pavliňák.

Zmíněný Jiří Dvorský byl napojen na organizovanou skupinu, jejímž členem byl i padělatel. Mafie takhle »pustila« do prodeje víc obrazů. „Znalec, který dělal odhady, tak podle šetření nečinil poprvé. Jsou to celé školy a padělatelské dílny, které dělají významné české autory, po kterých je hlad,“ dodává Kanyza.



Přečtěte si
pavucinka
18. 2. 2011 • 17:01

podvody a korupce je na každéjm kroku.Podezření je dnes už jistota......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.