Nový hroší ráj! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nový hroší ráj!

Nový hroší ráj
Nový hroší ráj (Pro Aha! Tomáš Adamec, Petr Slavík, Zoo Praha)

Hroch, nejnebezpečnější zvíře světa, zabije kolem 200 lidí ročně!

Nejslavnější pražský hroch Slávek, který zázračně přežil povodeň v srpnu 2002, se ale vyznačuje klidnou a mírumilovnou povahou. Teď může mít navíc další důvod k radosti. V areálu pražské zoo, totiž začala největší a nejnákladnější stavba v jejích dějinách. Do dvou let tu vznikne nový výběh pro slony, hrochy a antilopy. Budoucí areál bude sestávat z expozice pro slony, hrochy a antilopy.

Sloní pavilon bude mít podobu přírodního valu se zelenou střechou, chybět v areálu nebudou jezírka ani vnitřní bazén. Náklady na stavbu nových prostor, jejichž rozloha přesáhne deset tisíc metrů čtverečních, se pohybují kolem 350 milionů korun.

Nový domov tu najdou nejen sloni – i hroši získají větší pohodlí. „Nyní máme dva hrochy, po dostavbě bude moci moderní výběh sloužit až dalším třem zvířatům,“ říká mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Hroší celebrita: Hrdina hroch Slávek!

Nejznámějším hrochem pražské zoo je Slávek (27). Je otcem 4 odchovaných mláďat – samiček Bohunky a Barborky a samečků Onyxe a Tomíka. Slávek se vyznačuje klidnou a mírumilovnou povahou. Je sice mohutný – váží odhadem 3,5 tuny a vyrovná se tak i samicím slonů indických – sílu však nedává najevo. Naopak – je výjimečný tím, že se chová hezky k mláďatům a během odchovů není nutné ho oddělovat.

Největším dramatem Slávkova života byla povodeň v srpnu 2002, kterou na rozdíl od jiných hrochů přežil. Po celou dobu zůstal v pavilonu, kde se klidně cachtal v kalné vodě. Jeden den chovatelé vůbec netušili, zda Slávek žije. Na obvyklém »stanovišti« nebyl a všichni ho považovali za ztraceného. Nakonec ho našli na neobvyklém místě...

Při velké vodě totiž Slávek plaval v celém prostoru pavilonu a zamířil i nad stání slonů. Když voda opadla, uvízl na ochozu pro personál. Další den se milostivě přesunul do opačné části pavilonu, na ochoz nad bývalou expozicí nosorožců. Vyrazil okno a poněkud nesvůj sledoval dění venku.

Zapeklitý problém, jak Slávka dostat z ochozu, vyřešili dělníci, kteří sbíječkou vylámali otvor dostatečně velký pro našeho povodňového hrdinu. Pak už stačilo jen postavit k otvoru rampu, po které Slávek ochotně sešel do bezpečí.

Aha! Víte, že...

Na souši se hroch dovede pohybovat rychlostí až 30 km/h.

Hroší kůže je citlivá na sluneční záření, proto vylučuje načervenalý maz pohlcující UV záření. Kvůli červené barvě mazu se říká, že hroši potí krev.

Hroši jsou vegetariáni, živí se převážně vodními rostlinami, které jsou pro ostatní býložravce nestravitelné. To jim umožňuje speciální konstrukce žaludku,  který je rozdělen na tři velké části a jedenáct menších částí.

Přestože se hroch nejraději pohybuje ve vodě zhruba metr hluboké, takže mu vykukují pouze oči a nozdry a působí nemotorně, dokáže výborně plavat. Dokonce uplave až 30 km. Kromě toho je schopen potopit se na 5 minut, v extrémním případě až na deset minut.

Na hrochovi jsou velmi nápadné zuby, kterých má 40. Nejvýraznější jsou stále dorůstající špičáky, které s kořeny mohou měřit až 70 cm, při váze 4 kg. Hroší špičáky, na rozdíl od slonoviny, nežloutnou, proto se využívaly k výrobě zubních protéz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.