Preventivní prohlídky: Na co máte nárok i v covidové době | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Preventivní prohlídky: Na co máte nárok i v covidové době

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Všichni se nyní bojíme nákazy koronavirem a v poslední době stále více i jeho mutací. Ty přinášejí mnohem agresivnější průběh nemoci, a bohužel už se to netýká jen starších ročníků.

Prevence v době pandemie

• Na prevenci je vždy potřeba se předem objednat, proto se telefonicky zeptejte, zda daný lékař preventivní prohlídky provádí, kdy lze přijít a za jakých podmínek.

• Nevyrážejte na prohlídku, pokud jevíte známky respiračního onemocnění nebo jste se setkali s člověkem pozitivním na covid-19.

• Ověřte si telefonicky u vybraného specialisty, zda potřebujete doporučení praktického lékaře. Obvykle totiž není zapotřebí, proto je zbytečné praktika jen kvůli doporučení navštěvovat.

Nechte si prohlédnout mateřská znaménka Pravidelné návštěvy u kožního lékaře mohou odhalit rakovinu kůže. Okolo 30 – 50 % melanomů vznikne z pigmentového znaménka. Zvláště pozorní by měli být ti, kdo se pohybují často na slunci. Jak často: Preventivní prohlídka se doporučuje jednou ročně. S návštěvou kožního lékaře byste neměli otálet, pokud zaregistrujete jakékoliv změny pigmentových útvarů (změna tvaru či barvy, podezřelé nové znaménko, krvácení či svědění). Co vás čeká: Při preventivní prohlídce dermatolog zkontroluje znaménka po celém těle. K moderním přístrojům patří digitální dermatoskop, který dokáže zvětšit znaménko až padesátkrát, snímek uložit v počítači a v následujících letech porovnat jeho vývoj.

Urologie: Pánové po padesátce by měli každý rok navštívit urologa.

Znaménka, melanom: Změnilo vaše znaménko barvu nebo tvar? Nechte si ho vyšetřit. Aby se nezvrtlo v rakovinu kůže – třeba melanom.

Zubař: Zubařskou prohlídku proplácí pojišťovny dvakrát ročně.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.