Unikátní ledový úkaz v jeskyni v Dolní Lomné: Krása vytvořená kapkami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Unikátní ledový úkaz v jeskyni v Dolní Lomné: Krása vytvořená kapkami!

Jeskyně u řeky Lomňanky.
Jeskyně u řeky Lomňanky. (Foto Aha! – Michal Šulgan, Jana Gartnerová, Vlastimil Kaniok)

Unikátní ledová jeskyně, o níž téměř nikdo neví. Přírodní úkaz ukrývá skála v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku. „Zajímavá je zvláště v zimě. Čím více mrzne, tím je krásnější,“ řekl Aha! Michal Šulgan z Rožnova pod Radhoštěm.

„Užasle jsem se díval na stalaktity a stalagmity, někde propojené v jeden kus – stalagnát,“ říká Michal Šulgan. Ten je předsedou České společnosti ochrany přírody Radhošť a na úkaz redakci upozornil.

Chladný úkryt

Něco takového by v těchto místech nečekal. „Výzdoba se zvětšuje každou kapkou. Různým tvarům, jako jsou třeba závoje, pak pomůže vítr,“ zmíní ochránce přírody. „Zvláštní je, že jeskyni ani obyvatelé z okolí moc neznají,“ přemítá. Když přestane mrznout, jeskyně o unikát přijde. Stane se z ní obyčejný chladný úkryt pro obojživelníky, netopýry a hmyz.

Jsou jen dvě

„Už jsem toho v Beskydech prozkoumal hodně, ale druhá taková jeskyně existuje jen na úpatí Lysé hory,“ líčí Michal Šulgan. I když nemá tak zajímavou výzdobu, jedinečná je prý v tom, že krápníky nezmizí ani při vysokých teplotách.

Umělci jsou voda a mráz

Za ledovou krásu ve skále nad řekou Lomnou podle Michala Šulgana může voda, která neustále protéká prasklinami mezi pískovci. Zásobuje stěny malé jeskyně. Z nich padají kapky, které v teplotách hluboko pod nulou rychle zamrzají, a zvětšují tak krápníky. S oteplením zase postupně mizí. Jeskyně vznikla rozpukáním pískovcových bloků.

Kapky vody způsobí, že vyrostou stalaktity, stalagmity i stalagnáty

Krápníky vypadají jako hřiby praváci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.