Velký přehled cen potravin: Co nejvíc zdražilo a co zlevnilo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Velký přehled cen potravin: Co nejvíc zdražilo a co zlevnilo?

...
... (istock.com)

Největší »fičák« v peněženkách za osm let! Ceny mezi loňským a letošním lednem stouply o 3,6 procenta, což je nejrychlejší meziroční nárůst od března 2012. Zdražovaly hlavně potraviny, ale také bydlení. A nedá se čekat, že by se tento trend nějak prudce změnil.

Ceny podle Českého statistického úřadu vzrostly nejen ve srovnání s loňským lednem, ale i s předchozím měsícem, a to o 1,5 procenta. Skok u vepřového, které doplácí na celosvětové vybíjení prasat kvůli africkému moru, za rok dělá 18,9 procenta. Uzeniny jsou dražší o 12,2 procenta, ovoce o 14,7 procenta a zelenina o 7,1 procenta. Podle žebříčku potravin je přitom rekordmanem okurka s nárůstem ceny 27,5 procenta a bůček s 23,6 procenta.

Víc za neřesti
Nejen potraviny však provětraly domácí rozpočty. „Již tradičně rostly ceny v oddílu bydlení. Například cena nájemného vzrostla o 4,2 procenta, cena vodného o 5,3 procenta, cena stočného o 4,5 procenta a cena zemního plynu o 2,9 procenta. Tyto položky mají ve spotřebním koši významnou váhu, proto měly největší vliv na zvyšování cenové hladiny,“ upozorňuje ekonom Štěpán Křeček z BHS. Větší výdaje museli ale vzít na vědomí také milovníci neřestí, kdy kvůli růstu spotřebních daní ceny alkoholických nápojů vzrostly o 5,2 procenta a tabákových výrobků o 2,0 procenta.

Ještě porostou
Na zdražování se podle ekonomů musíme připravit ještě do dubna, poté by se mělo tempo růstu cen zmírnit. „Ze strany ČNB bylo počátkem února rozumné, že zvýšila své základní úrokové sazby. Bez tohoto kroku by se inflační očekávání po dnešku roztočila ještě více, a výhledově tak hrozilo ještě citelnější zdražování, než jaké nás čeká takto,“ soudí ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.