Šok herce Jiřího Štěpničky: NÁLEZ PO 72 LETECH | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Šok herce Jiřího Štěpničky: NÁLEZ PO 72 LETECH

Jiřina Štěpničková v době, kdy už syn byl dospělý.
Jiřina Štěpničková v době, kdy už syn byl dospělý. (Foto ara)

Už jeho narození mělo punc originality. Jiří Štěpnička (72) přišel na svět v Londýně a jeho kmotrem byl syn někdejšího tatíčka prezidenta, velvyslanec Jan Masaryk (†61). Rodný list, který mu tenkrát ve Velké Británii vystavili, herci nedávno někdo poslal.

Syn prvorepublikové hvězdy Jiřiny Štěpničkové (†73) vůbec netuší, kdo by to mohl být. „Na vrátnici v Národním divadle byla pro mne obálka a v ní můj rodný list. Beze slova vysvětlení,“ líčí Štěpnička. Nic se nedá vysledovat, tajemný dárce zůstane v utajení. Nikdo se tak nedozví, kde ke ztracenému rodnému listu herce přišel, proč ho měl u sebe a taky proč se právě nyní rozhodl ho Štěpničkovi dát. Jen z něj vyplývá, že Jiří se narodil s příjmením po otci – Samec. O hodně později se nechal oficiálně přejmenovat. To kvůli úřadům a smlouvám, které uzavíral.

Se slavným kmotrem Masarykem se moc dlouho neužili, ministr zahraničí zahynul za tajemných okolností 10. března 1948. Hercovu maminku Jiřinu o tři roky později zatkli při pokusu o překročení hranice a poslali do vězení, odkud se vrátila až po devíti letech. Malému Jirkovi zbyl jen otec, akademický malíř Jan Samec (†71). Možná právě proto založil Štěpnička brzy rodinu. Vzal si spolužačku Janu, poznali se v roce 1965, kdy jim bylo oběma osmnáct. Jsou spolu doteď. Mají syna, dceru a od nich čtyři vnoučata.

Pět svátků
Herec má křestních jmen na rozdávání: Jiří Jan Jaroslav Martin Otto. Mohl by svátek slavit rovnou pětkrát v roce. „To bylo podle anglického práva,“ vysvětluje Štěpnička. Na internetu lze nalézt dvě data jeho narození, platí ovšem 16. duben 1947. Jiří se narodil ve stejný den jako např. Charlie Chaplin (†88), Jitka Smutná (67) či Sandra Pogodová (44).

PAST NA MATKU
Film Past, který je inspirován dramatickými momenty života Jiřiny Štěpničkové, můžete vidět už tuto neděli ve 20.10 na ČT1.

Jiří Štěpnička: Doufám, že Chramostová si to v nebi užije!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
harrin685
14. 2. 2020 • 21:32

Mém trošku podobný osud, dostavil se k nám podobný plnič komunistických kriminálů, v té době hlavně Jáchymova. Byl to příbuzný naší mámy, ale na tu komunisté neměli žízeň, takže to odnesl táta. Když dneska slyším z tlam komunistických hovad kydy o lidských právech a demokracii, přál bych si,aby existovala Boží spravedlnost a do nich udeřil blesk. A to nejsem praktikující věřící.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.