Šimpanzí holčička v Plzni dostala jméno Caila: Drží se mámy jako klíště! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Šimpanzí holčička v Plzni dostala jméno Caila: Drží se mámy jako klíště!

Caila je ozdobou plzeňské zoo.
Caila je ozdobou plzeňské zoo. (Foto Aha! – Romana Vébrová, Zoo Plzeň – K. Misíková)

Šimpanzí holčička, která se narodila na Nový rok, dostala včera své jméno. Chloubu plzeňské zoo včera pokřtily jménem Caila. Zatím se drží u mámy Zedonje (26), ovšem i táta Bask (27) je na dceru patřičně pyšný.

V zoo si pochvalují, že vše kolem malé Caily probíhá naprosto přirozeně a v klidu. Napovědělo to i její jméno, které znamená ve svahilštině čistá, přírodní. „S porodem mámě Zedonje pomáhala její sestra Zizwa. Táta Bask byl po narození potomka velmi hrdý, úplně pookřál,“ řekl ošetřovatel Tomáš Krbeček.

Zapadla do tlupy

Skupina mládě přijala naprosto bez problémů. Zedonja, která je i vůdčí samicí tlupy, o potomka vzorně pečuje. „Teď je Caila velká asi jako lidské novorozeně, úplně roste před očima. Samice ji začíná pomalu trénovat, protahovat nohy a ruce,“ popsal Krbeček. Plně kojené bude mládě asi do jednoho roku, do tří let pak s příkrmy.

Nejdřív teta

Přesná pravidla bude mít to, kdy se do výchovy zapojí ostatní členky tlupy. „Matka malou půjčí nejprve své sestře Zizwě, až pak ostatním samicím. Mládě si i samo vybere, u které samice třeba bude chtít být,“ vysvětlila ošetřovatelka Monika Nováková. Táta Bask se sám angažovat ve výchově nebude, leda až za ním mládě po čase samo přijde.

Šimpanzi v Plzni 

Plzeňskou zoo obývá v současné době samec Bask (27) a čtyři dospělé samice. Sestry Zizwa a Zedonja (26), Maria (32), a nejstarší Brigitte (39). Ona, Maria a Bask jsou čistokrevní šimpanzi poddruhu čego. Šestým členem se na Nový rok stala Caila, dcera Baska a Zedonji. 

Složité vztahy

V zahradě by si velmi přáli mládě od geneticky cenné Brigitte, která je v zoo od loňského jara. „Má sice říji, ale Bask o ni zatím neprojevuje zájem. Rád má Marii, ale ta zase nemá říji. Veterinárně teď u ní řešíme, co dál. Alfa samice Zedonja má čerstvě mládě a její sestra Zizwa kvůli gynekologickým problémům říji nemá,“ popsala Nováková. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.