Prezident Zeman v nemocnici: Nová zpráva o jeho zdraví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prezident Zeman v nemocnici: Nová zpráva o jeho zdraví!

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman (Foto Blesk - Karel Kopáč)

Pokud to dopadne špatně, hrozí vám hluchý prezident. Těmito slovy Miloš Zeman (75) oznamoval v Českém rozhlase, že se chystá do nemocnice na vyšetření sluchu. Doktoři ho prohlédli včera a říkají: slyší, jako většina lidí v jeho věku. A nebude potřebovat naslouchátko.

Zeman dorazil do pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) kolem 11. hodiny dopoledne a bez jediného slova či úsměvu zamířil dovnitř. Kromě vyšetření sluchu absolvoval i prohlídku na interně. A výsledek? Prezident je na tom vzhledem ke svému věku a cukrovce dobře. Co se týče sluchu, tak 40procentní ztráta ve vysokých frekvencích je prý u lidí jeho věku naprosto běžná. A i další vyšetření dopadlo dobře. „Po interní stránce je zcela stabilizován. Má normální tlak, normální pulz. Od minulé hospitalizace přibral osm kilogramů, je zcela bez potíží,“ řekl šéf nemocnice Miroslav Zavoral (66), který je zároveň i ošetřujícím lékařem hlavy státu.

Bez dcery
V péči lékařů byl prezident asi dvě hodiny. A po konci všech vyšetření se mu evidentně zvedla nálada. Z nemocnice vycházel usměvavý, zamával novinářům a nahlas na ně zavolal: „Jsem úplně zdravý.“ Zemana tentokrát do špitálu nedoprovázela jeho dcera Kateřina (26) jako při jeho poslední návštěvě loni na podzim, ale garde mu dělali šéf protokolu Vladimír Kruliš (38) a tajemník Jaroslav Hlinovský (64). První dcera, jak se jí říká, totiž studuje v Londýně a podle Hradu už se tam z Prahy vrátila.

Prohlídky nebudou
Že by se ale s doktory chtěl Zeman potkávat častěji, nehrozí. Podle Zavorala totiž nejsou naplánované žádné pravidelné kontroly jeho zdravotního stavu. V případě potřeby je mu prý ale ÚVN vždy k dispozici. Spekulace o chatrném zdraví prezidenta se objevují opakovaně, poslední dobou ale vypadá v kondici. A sám si z toho mnohdy dělá legraci. „Jak vidíte, k té osmdesátce to nějak doklepu. Ale pak už si budu číst ty knížky,“ vtipkoval Zeman před pár týdny.

Jak to bylo s neduhy: Zdravý nemocný prezident

*srpen 2013 – lékaři v čele s tehdejším ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem (65) oznámili, že prezident má cukrovku. „Nemyslíme si, že by to bylo absolutně nemožné, že by si něco nedal, ale dost radikálně omezit jak cigarety, tak pití alkoholu by měl,“ narážel tehdy bývalý Zemanův lékař na jeho nezdravou životosprávu. Prezident se ale později několikrát chlubil, že už má hodnoty v pořádku a cukrovka „mu odešla“.
*srpen 2013 – prezidenta trápí také neuropatie dolních končetin. To znamená, že mu odumírají nervová zakončení a Zeman má pocit, jako kdyby chodil po mechu. Na bolavé nohy si hlava státu stěžuje dlouhodobě a tohoto zdravotního neduhu se už asi nikdy nezbaví.
*říjen – listopad 2013 – v noci na 30. října prezident zakopl o srolovaný koberec a spadl na koleno, které si ošklivě pochroumal. „Měl krvácení do kolene. Bylo to vypuštěno a teď se bude kontrolovat, aby se koleno znovu nenaplnilo krví,“ popisoval Holcát. Zeman měl nařízený šestitýdenní klid (viz foto vpravo) a musel škrtat v programu.
*srpen 2015 – na konci letních prázdnin prezident přiznal, že se mu výrazně zhoršily uši. „Mně nedávno lékaři diagnostikovali čtyřicetiprocentní ztrátu sluchu,“ komentoval to Zeman.
*leden 2018 – Zeman podstoupil drobný lékařský zákrok v Nemocnici Na Homolce. Podle jeho slov šlo o malý zánět v dutině ústní.
*září 2019 – Zeman navštívil Ústřední vojenskou nemocnici, kde strávil asi 8 hodin. Předtím prozradil, že mu budou dělat krevní obraz. Podle mluvčího Hradu Ovčáčka šlo o standardní prohlídku.
*říjen 2019 – prezident byl 4 dny ve střešovické nemocnici na tzv. rekondičním pobytu. Prý neprodělal žádný zákrok a do špitálu si šel hlavně odpočinout. „Péče byla zaměřena na rekonvalescenci dlouhodobě přetěžovaného organismu. Absolvoval rehabilitační cvičení zaměřená na posílení pohybových stereotypů, byla mu aplikována intenzifikovaná výživa,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Hrad také zveřejnil zdravotní zprávu hlavy státu. Podlé té Zeman zhubl 20 kilo, má cukrovku a občas problémy s tlakem. Prezident ale později prohlásil, že se cítí mnohem lépe a začal přibývat na váze díky speciálnímu bílkovinnému pudinku, který mu předepsal jeho lékař Zavoral.

Havel laboroval s plícemi, Klaus s očima
Zdravotní peripetie si v úřadu »užili« i Zemanovi předchůdci Václav Havel (†75) a Václav Klaus (78). První český prezident byl několikrát v ohrožení života, když mu lékaři museli odebrat část pravé plíce kvůli zhoubnému nádoru, kvůli proděravění tlustého střeva a s poruchou srdečního rytmu. Krom toho prodělal i operaci kýly nebo byl hospitalizován se zánětem průdušek. I Klaus musel »pod kudlu«, když ho trápila kyčel. Po asi dvouhodinové operaci pak dostal umělý kloub určený hlavně pro sportovce. O další čtyři roky později pak podstoupil ještě zákrok laserem, kdy mu byl odstraněn šedý zákal.

Ples na Hradě: Zeman si zatančil s první dámou Ivanou.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.