Předpověď počasí na jaro a léto: TO SNAD NE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Předpověď počasí na jaro a léto: TO SNAD NE!

Jarní počasí v Česku
Jarní počasí v Česku (Blesk - David Malík)

Pokud doufáte, že se počasí v blízké době konečně usadí, pak se nejspíš nedočkáte. Po teplotně nadprůměrné zimě se ve stejném duchu bude podle rozhovoru eXtra.cz s meteoroložkou Dagmar Honsovou (40) v podobném duchu ubírat i jaro. A v létě bude hůř…

Vzhledem k tomu, že zima byla nadprůměrně teplá, bude stejné i nadcházející jaro. „Sezónní klimatologické modely musíme brát s rezervou, ale zatím to vypadá, že po klimaticky nadprůměrné zimě bude teplotně nadprůměrným i letošní jaro. Modely ukazují, že ve střední Evropě budou skutečně převládat teploty nadprůměrné, jestliže je zařadíme do kontextu vývoje teploty v letech 1960 až 1991. Dobrá zpráva je, že podle modelů nebude letošní jaro suché, srážkové úhrny by naopak měly být průměrné,“ řekla eXtra.cz Honsová.

 

Jenže vlhké jaro má bohužel podle současných tendencí počasí vystřídat zase vyprahlé léto. „Co se týče sucha v létě, nemáme příliš dobrou startovací pozici. Na území Česka letos v zimě neležel a neleží žádný sníh, a to ani ve vyšších nadmořských výškách. Na horách také většinou leží přinejlepším metr sněhu. A hladina podzemních vod bývá právě na jaře doplňována roztátým sněhem,“ předpovídá Honsová. „Ale nebuďme ještě pesimističtí, protože zima ještě neskončila a sníh může napadnout klidně i v březnu,“ neztrácí naději Honsová podle uvedeného webu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.