Narodila se holčička chvostana: Hřeje se na zádech mámy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Narodila se holčička chvostana: Hřeje se na zádech mámy!

Jak ten čas letí. Ta malá holka Oliv vyrostla a je z ní máma náležitě pyšná na prvního potomka.
Jak ten čas letí. Ta malá holka Oliv vyrostla a je z ní máma náležitě pyšná na prvního potomka. (Foto Aha! – Slávka Červená a Zoo Zlín)

Chovatelé ve zlínské zoo se radují z měsíčního mláděte chvostana bělolícího. Rodiči jsou Oliv (8) a mladý samec Rasty (4). Malá samička se zatím drží v bezpečí v srsti na máminých zádech.

„Mládě je ve skvělé kondici, zdárně prospívá.  S péčí pomáhají i další členové tlupy – otec Rasty a samice Rose (5),“ uvedla mluvčí zoo Romana  Bujáčková. Návštěvníci mohou přírůstek spatřit v tropické hale Yucatan. Tyto opičky se ve Zlíně poprvé objevily v roce 2006. Do roku 2014, kdy byl původní samec Tony přemístěn do Francie, Zlínští odchovali už tři mláďata. „O další dvě jsme bohužel přišli. I přes zákaz krmení jim návštěvníci dali nevhodnou potravu a selhal jim trávicí trakt. Proto zdůrazňujeme – NEKRMTE JE!“ žádá Bujáčková. 

Vyvážená strava

Strava těchto opiček musí být vyvážená, o﷯bsahuje ovoce, zeleninu, oříšky, slunečnicová semínka, vařenou rýži, vejce a kuřecí maso. Laskominou jsou pro ně speciální želé a hmyz.

Jihoameričan

Domovem chvostana bělolícího je Jižní Amerika. Tato miniopička je velká 30 až 40 cm. Dosahuje váhy asi 2 kg. Samec je černý s bělavým obličejem, samice má srst šedohnědou a tmavý obličej. Chvostani jsou teritoriální opice, které svá území proti narušitelům brání křikem a výhrůžným postojem.

Mládě se drží na zádech v srsti mámy. V teple pospává.

Tady je mi zatím nejlépe...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.