Počasí, které meteorologové nečekali? Přižene se dříve, než si myslíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Počasí, které meteorologové nečekali? Přižene se dříve, než si myslíte!

Větší ochlazení nečekají meteorologové ani v následujícím týdnu.
Větší ochlazení nečekají meteorologové ani v následujícím týdnu. (Blesk:Robert Klejch)

Do pořádné zimy má nynější počasí daleko. A tak si recesisté vzali plováky, lehátka, samozřejmě plavky a na břehu řeky Cidliny si otevřeli pláž Járy Cimrmana. Oficiálně tím zahájili plážovou sezonu.

Do vody se účastníci vrhli v retro plavkách a kloboucích připomínajících dobu, kdy údajně největší český myslitel Jára Cimrman žil. Jiní měli na hlavách helmy, aby se v divokém toku nezranili. Méně zdatní plavci se do vody, místy hluboké až po kolena, vydávali pouze s plováky. Jubilejní 20. ročník akce se včera konal na Cidlině mezi Novým Bydžovem a Humburky. „Voda měla čtyři až pět stupňů. Byly to žiletky,“ zhodnotil koupání pořadatel Mirek Tupec. Otužilci ale i tak měli včera příznivější počasí, než například v roce 2016 v Mělníku. Tehdy si museli do ledu vysekat díru.

Zima až koncem ledna?
Větší ochlazení nečekají meteorologové ani v následujícím týdnu. „Očekáváme převládající inverzní charakter počasí. Na horách bude polojasno a od jihozápadu bude proudit teplý vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry,“ popsala Nedělnímu Aha! meteoroložka Dagmar Honsová. Teploty budou přes den šplhat až k 9 stupňům Celsia. Sněžit má začít až na konci ledna.

Společně na bruslích
Příjemné lednové počasí vytáhlo manžele Annu a Petra na projížďku na kolečkových bruslích na cyklostezku pod Kunětickou horou na Pardubicku. Včera odpoledne bylo venku pět stupňů.  Za lyžováním na Ještěd Do lyžařského areálu na 1012 metrů vysoký Ještěd včera zavítaly stovky lyžařů. Užívaly si zasněžené sjezdovky, okolí se ale zelenalo. Zamířili tam především lidé středních Čech a Prahy, pro které je areál dostupný. V lyžařské školce se tam na lyže poprvé postavila i Karolínka (2), která přijela s maminkou z Prahy a z lyžování byla nadšená. Zvládnout nový sport jí pomáhali zkušení instruktoři.

Za pávy do Olomouce
Na odpolední procházku do parku v Olomouci si vyšel Matyášek Kašpar (2,5). S dědečkem Robertem (54) tu krmil pávy, kterým přišlo vhod, že nemuseli hledat potravu mezi sněhem. „Je to příjemné, když je takovéhle počasí. Tady v nížině je to naprosto ideální. Malý má z toho radost,“ pochvaloval si včerejší jarní počasí pan Kašpar.

Pozor na náledí!
I přes teplé počasí mohou dnes ráno a dopoledne silnice namrzat. Meteorologové vydali výstrahu pro Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský kraj a Vysočinu.

Jak bude?
Dnes: Polojasno, ráno místy mrznoucí mlhy. Den 3 až 7 °C.
Zítra: Oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť. Noc 1 až –3 °C, den 2 až 6 °C.
Úterý: polojasno, místy zataženo nízkou oblačností. Noc 0 až –4 °C, den 3 až 7 °C.
Středa: Polojasno, místy mlhy či nízká oblačnost. Noc 2 až –2 °C, při vyjasnění –5 °C. Den 5 až 9 °C, při mlze chladněji.
Čtvrtek: polojasno, místy mlhy či nízká oblačnost. Noc 2 až –2 °C, při vyjasnění –5 °C. Den 4 až 8 °C, při mlze chladněji.
Pátek: polojasno až oblačno, místy mlhy. Ojediněle mrholení či déšť. Noc 2 až –2 °C, při vyjasnění –4 °C. Den 4 až 8 °C, při mlze chladněji.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.