Starost o Ivanu Gottovou! Odborník zvedá varovně prst | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Starost o Ivanu Gottovou! Odborník zvedá varovně prst

Ivana Gottová
Ivana Gottová (Foto: D. Kundrát, M. Hykl, M. Pátek P. Machan)

Prožila po boku Karla Gotta (†80) téměř dvacet let. Není proto divu, že s ní smrt manžela musela nutně »zamávat«, třebaže o jeho nevyhnutelném odchodu věděla. Když ale smrt blízkého člověka skutečně nastane, je všechno jinak, jak pro Šíp uvedl přední český odborník z oboru psychiatrie.

Jan Cimický se netají tím, že úmrtí Karla musí být pro vdovu velkým traumatem, stejně jako pro všechny ostatní, kteří přijdou o člena rodiny. „Určitě není rozdíl, jestli prožíváte úmrtí partnera, který byl slavný, nebo partnera, se kterým jste žila obyčejný život. Tahle situace je těžká, ať tak, či tak. Člověk najednou ztrácí určité vazby,“ vysvětluje přední český psychiatr. „Ve chvíli, kdy odchází partner, tak je to bolestivé a trvá dlouho, než se z toho člověk vzpamatuje,“ doplňuje podle webu Šíp.cz s tím, že bolest by po čase měla ale slábnout.

„Neznamená to však, že posléze, co se s tím člověk srovná, přestává vnímat, nebo z toho uteče. To je věc, se kterou se člověk srovnává po celý zbytek života,“ uvádí na pravou míru situaci po odchodu blízkých osob Cimický. Zároveň podotýká, že ne každý je schopný se s těžkou situací vyrovnat vlastními silami. „Když je potřeba opora, je možná konzultace u praktického lékaře, psychologa nebo psychiatra. Pokud je problém takový, že vznikne hluboká deprese, čili je tam poststresový syndrom, tak tomu mohou pomoci léky, jako u všech ostatních onemocnění,“ radí odborník.

Zároveň říká, že právě ženy se s takovými ranami osudu obvykle vypořádávají lépe. 

Jak ale člověk pozná, že by odbornou pomoc měl určitě vyhledat?  Podle odborníků tehdy, pokud silná emocionální bolest neodeznívá. Pokud člověk přestává fungovat v situacích, kdy před tím dříve běžně fungoval – v práci, rodině, škole a podobně.

Rozhovor s Karlem a Ivanou Gottovými si můžete připomenout zde: 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
-bello-
5. 12. 2019 • 12:14

Ta by měla depky jen tehdy, kdyby se dědictví blížilo k červeným číslům.

mord
4. 12. 2019 • 15:35

Pomoc by měla vyhledat celá bulvární žumpa která se stará o životy druhých. Ale tomu hnoji pomocí už není. Pochcipaji v opovržení

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.