Jak uchránit seniory: Předražené dárky a lichvářské půjčky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak uchránit seniory: Předražené dárky a lichvářské půjčky

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Profimedia)

Hlavně bohatého Ježíška! Tak uvažují senioři, kteří by svým dětem či vnukům dali první poslední. A často bohužel i víc než to poslední. Toho také zneužívají šmejdi, kteří se na ně před svátky slétají jako vosy s předraženými krámy i nevýhodnými půjčkami. Rady, jak odhalit nebezpečí a ubránit se, dal deník Aha! dohromady s ředitelkou časopisu dTest Eduardou Hekšovou.

„Jak je všeobecně známo, na seniory se zaměřují také mnozí neseriózní obchodníci a škála jejich nástrojů je poměrně široká. Bohužel nejinak je tomu i v předvánočním období,“ říká Eduarda Hekšová. Nepoctiví prodejci před svátky vnucují zvláště osaměle žijícím důchodcům elektronické šunty či pamětní mince jako investici, díky níž jejich potomci zbohatnou – pozor, takřka bez výjimky se jedná o bezcenné kusy kovu bez sběratelské hodnoty. A začíná začarovaný kruh, protože si často na tyto předražené dárečky musejí vzít půjčku...

Stačí jeden hovor
Senioři, kteří se většinou nedostanou tolik do obchodů, uvítají, když jim někdo nabídne »výhodný dárek« po telefonu. Podle Hekšové stačí jeden nečekaný hovor, souhlas se zasláním dárku v podobě mince či medaile a dotyčného člověka čeká jejich pravidelný přísun. „Cílem těchto obchodníků není zákazníky obdarovat, ale udělat z nich stálé odběratele svého zboží. Vylákají z nich totiž souhlas, který si nahrávají,“ vysvětluje Hekšová.

Elektroniku dětem
Časté jsou také nabídky různých služeb, třeba mobilních tarifů se zlevněnými telefony či tablety. Šmejdi tak zneužívají toho, že starší lidé nejsou v této oblasti tak dobře informováni. Vědí však, že mladí po těchto věcech touží... „Seniory to může být vnímáno jako zajímavá nabídka, třeba z důvodu, že by to mohli věnovat dětem či vnoučatům,“ potvrzuje šéfka dTestu. Byť podle ní existuje obrana v podobě odstoupení od smlouvy, je lepší naučit se tyto nabídky rovnou odmítat.

Vzorečky lákají
Senioři jakožto spotřebitelé jsou méně důvěřiví, k novým produktům skeptičtější a nemají zrovna rádi riziko. Kladně tedy oceňují nabídky prodejců, jako jsou vzorky, čehož šmejdi hojně využívají, či možnost bezplatného vrácení výrobku. „Nutno ovšem dodat, že tuto možnost senioři často berou jako jakousi psychickou podporu a ujištění se, že nákupem nic neriskují. Ve skutečnosti ovšem od kupních smluv v možném termínu odstupují jen velmi zřídka a neradi,“ upozorňuje Hekšová.

Příliš drahé slevy
Zároveň před Vánoci i na seniory působí lákání na výhodné nákupy. Slovíčko sleva často zní jako magická formule. Může být ale čistě iluzorní. Oblíbeným trikem totiž je ale nadhodnocování míry zlevnění zboží tím, že se počítá z přemrštěné základní ceny. „Než se spotřebitel nechá křiklavými procenty zlákat, měl by se porozhlédnout raději u jiných obchodníků. Dost možná zjistí, že se jedná o cenu relativně běžnou nebo jen lehce výhodnější,“ radí šéfka dTestu.

Paní Stanislava (70) hochštaplery odmítá:Nezištně radí sousedům!
Třebaže Zlíňanku Stanislavu Bětákovou (70) a jejího manžela šmejdi napálili jen jedinkrát, moc dobře si to pamatuje. A protože ví, že podvodníci všeho druhu nespí a jenom mění taktiku, ráda poradí ostatním.
„Je to už zhruba patnáct let, to teprve šmejdi začínali. Manžel mi v dobré víře ve vestibulu jednoho zlínského nákupního centra chtěl koupit na předváděcí akci vánoční dárek,“ vzpomíná seniorka. Manžela tehdy prý nalákali na to, že dostane parfém a k tomu ještě pleťovou vodu, to vše za 700 korun. „Obojí mělo pochybnou kvalitu, parfém jsem ani nepoužila, zanedlouho z něj vůně vyprchala. Raději jsem to ani manželovi neřekla,“ vypráví paní, která je už šest let vdovou. A tvrdí, že jí jedna zkušenost stačila a podvodným praktikám prodejců se aktivně brání. Ve velkém bytovém domě, kde žije, prý naráží na spoustu jejich snažení. „Schránky byly jednu dobu plné zájezdů s nákupem úžasného zboží a dobrým obědem. Na tohle jsem ale nikdy nereagovala. Podvodníkům se v našem domě mimo jiné povedlo prodat drahé bezcenné deky, lidé si je bohužel takříkajíc pustili k tělu,“ vypráví. A v hlavě má z poslední doby i nejkřiklavější smutný případ starší paní, která pro změnu naletěla podomnímu prodejci energie. „Jenom hleděla, když ji přišly dvě faktury, pak musela čelit penále, dodnes z toho má velké trauma na duši, problémy s penězi a její trápení není zdaleka u konce,“ vybavuje si paní Stanislava. Lidem v domě coby místopředsedkyně společenství vlastníků bytů zcela nezištně poradí. „Buďte maximálně obezřetní, opatrní, rozhodně nic nepodepisujte, raďte se s rodinou, blízkými, sousedy nebo třeba se mnou,“ radí seniorům. Podvody jsou prý čím dál rafinovanější, šmejdi to zkoušejí i po emailech i telefonu. „Vždycky slušně ale striktně odmítnu, a doporučuji to každému,“ říká paní, která má dlouhodobé pracovní zkušenosti ve stavebnictví a v bankovnictví.

Paní Marta (70) chtěla bohatě obdarovat rodinu: Teď zažívá peklo!
Z penze šetří každou korunku pro své blízké seniorka Marta Malcharová (70) ze Stonavy na Karvinsku. Měla ale pocit, že je peněz na vánoční prezenty stále málo, a tak se na dlouhé roky zadlužila. Začalo to docela nenápadně. Asi před rokem a půl uzavřela seniorka první finanční půjčku. Aby kryla hmotné požadavky nejen svoje a celé rodiny. Byla to tenkrát před Vánoci volba, která ji bolí dodnes, a z níž se jenom těžko vzpamatovává.
„Zavinila jsem si to sama. Nabrala jsem si půjčky a potom se mi to zcela vymklo z rukou. Měla jsem problémy se splácením, a řešila jsem to bohužel až tak nešťastným způsobem, že jsem si brala další a další půjčky,“ přiznává Marta Malcharová. Dluhy jí přinesly nejednu bezesnou noc, podepsaly je i na jejím zdraví. „Hlavně jsem si vybrala půjčky s vysokými úroky, vůbec jsem nepřemýšlela. Když jsem byla úplně na dně, požádala jsem o insolvenci, kterou mi naštěstí schválili,“ svěřuje se seniorka. Díky své důvěřivosti přichází při splácení o velkou část penze. I ta je v jejím případě minimální. „Tak tím pádem je jasné, že se sice letos budu snažit nějaké ty dárky dětem koupit, ale žádné drahé věci to určitě nebudou. Peněz opravdu moc není,“ pokyvuje hlavou. Splácení penzistku čeká ještě řadu let. „Varuji hlavně ty dříve narozené, aby si nepůjčovali na Vánoce, ani jindy. I když se to na začátku může zdát jako dobré řešení. Člověk nikdy neví, co se může stát. Přijde složitá životní situace a dostane se do pekla jako já,“ zdvihá varovný prst penzistka.

5 nejdůležitějších faktů
Nákupy bez peněz: Jaká rizika hrozí?
Pro poskytovatelé spotřebitelských úvěrů je předvánoční období rájem. Dobře vědí, jak z něj co nejvíce těžit. Mnohdy tak tlačí i na seniory, aby si na dárky, na které nemají peníze, půjčili a ideálně se moc nezajímali o to, jak dlouho a v jaké výši budou úvěr splácet.

1.. Myslete dopředu
Zlaté pravidlo zní: půjčujte si pouze na to, co vám bude sloužit déle, než to budete splácet. Rozhodně není rozumné půjčovat si třeba na hračky či módní elektroniku pro vnoučata.
2. Splátky jsou dluh
Senioři, kteří chtějí pořídit třeba dražší telefon, po němž vnuci touží, mohou podlehnout nabídce nákupu na splátky. I to je ale typ půjčky! Peníze pak dlužíte nikoliv obchodníkovi, ale poskytovateli půjčky.
3. Couvnout lze vždy
Kdo si za nějaký ten den uvědomí, že udělal s nákupem na splátky chybu, může své rozhodnutí změnit. Při nákupu na e-shopu lze zboží obchodníkovi do 14 dnů vrátit a tím automaticky zanikne i úvěr (je třeba to dát vědět i věřiteli, tedy splátkové společnosti). Pokud bylo zboží z kamenné prodejny, odstoupení od kupní smlouvy není možné. Někdo ale umožňuje výměnu.
4. Jak zrušit úvěr
Od spotřebitelského úvěru lze odstoupit bez udání důvodu do 14 dnů od jeho uzavření. Oznámení o odstoupení je potřeba zaslat písemně na adresu úvěrové společnosti a vypůjčené peníze musí být pochopitelně vráceny, a to do 30 dnů. Úroky budou účtovány jen za dobu, kdy jste měli peníze skutečně u sebe.
5. Kolik skutečně zaplatíte
Nenechte se obalamutit výhodně znějící úrokovou sazbou. Mohou tam být i další poplatky. To, co skutečně nakonec zaplatíte, určuje údaj RPSN (roční procentní sazbu nákladů), který musí obsahovat všechny smlouvy. Například oblíbený úvěr „Desetina“, kdy zboží stojí 10 tisíc, přímo zaplatíte desetinu, tedy 1 tisíc korun a pak deset splátek po tisíci. Úvěrová sazba je v tomto případě 23,56 %, ale RPSN 26,27 %.

Na video s paní Martou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.