Zimní strava musí zahřát: 7 tipů na co si dát v zimě pozor
Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde jsou tipy, jak na to.
- Zaměřte se na potraviny obsahující omega 3 mastné kyseliny! „Omega3 nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně protizánětlivé účinky, proto jsou vhodnou složkou našeho stravování právě v chladných měsících. Obsahují je například mletá lněná semena nebo lněný olej, konopný olej či mořské ryby. Vhodné je také do jídelníčku zařadit 2-3x týdně mandle nebo mandlové máslo. Mandle bohatě obsahují vitamin E, což je silný antioxidant,“ radí Milan Merva, specialista na zdravý životní styl Menu Gold.
- Mátový čaj ochlazuje! Mátový čaj patří mezi oblíbené a lahodné bylinkové čaje, nicméně je doporučován spíše v létě, protože tělo ochlazuje. Vyměňte ho například za čaj zázvorový, který naopak dokáže tělo prohřát.
- Udržte správnou mikroflóru ve střevech! Správná funkce střevní mikroflóry = silná imunita. Dostatek vlákniny v organismu zabezpečí dostatek živné půdy pro střevní mikroflóru. Přijímejte vlákninu z luštěnin (např. Menu Gold). Pro lepší stravitelnost luštěniny namáčejte ve studené vodě a vařte s bylinkami (libeček, saturejka, majoránka, tymián). Pro zjednodušení sáhněte po červené čočce či černé čočce beluga, které nemusíte namáčet a vaření trvá 20 min.
- Zeleninu tepelně zpracujte! Studené saláty tělo ochlazují, je lepší si je nechat na léto. Zeleninu tepelně zpracovávejte. Například rajčata jsou tělu přínosnější tepelně zpracovaná. Dochází totiž k lepšímu vstřebání lykopenu, významnému antioxidantu. Stejně tak je na tom řepa, kterou je lepší tepelně upravovat.
- Místo tropického ovoce se vraťte ke křížalám! Tropické ovoce roste v tropech a logicky pomáhá zchlazovat. Sušená jablka patří mezi lepší variantu svačinky, než ovoce, které u nás v létě ani v zimě neroste.
- Ideální jsou hořká a slaná jídla! Vynechejte ostrá a kořeněná jídla. Zaměřte se na hořká a slaná jídla. Ale jako vždy platí, všeho s mírou. Přesolená jídla nejsou řešení. 7. Jídla vařená v jednom hrnci Takzvaná jídla vařená v jednom hrnci jsou vhodná na zimní období. Hrstková polévka, zeleninové polévky, kaše. Vhodná úprava je také pečení.
- Jídla vařená v jednom hrnci! Takzvaná jídla vařená v jednom hrnci jsou vhodná na zimní období. Hrstková polévka, zeleninové polévky, kaše. Vhodná úprava je také pečení.