Zimní strava musí zahřát: 7 tipů na co si dát v zimě pozor | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zimní strava musí zahřát: 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Změny počasí ovlivňují i náš organismus!
Změny počasí ovlivňují i náš organismus! (iStock)

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde jsou tipy, jak na to.

  1. Zaměřte se na potraviny obsahující omega 3 mastné kyseliny! „Omega3 nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně protizánětlivé účinky, proto jsou vhodnou složkou našeho stravování právě v chladných měsících. Obsahují je například mletá lněná semena nebo lněný olej, konopný olej či mořské ryby. Vhodné je také do jídelníčku zařadit 2-3x týdně mandle nebo mandlové máslo. Mandle bohatě obsahují vitamin E, což je silný antioxidant,“ radí Milan Merva, specialista na zdravý životní styl Menu Gold.
  2. Mátový čaj ochlazuje! Mátový čaj patří mezi oblíbené a lahodné bylinkové čaje, nicméně je doporučován spíše v létě, protože tělo ochlazuje. Vyměňte ho například za čaj zázvorový, který naopak dokáže tělo prohřát.
  3. Udržte správnou mikroflóru ve střevech!  Správná funkce střevní mikroflóry = silná imunita. Dostatek vlákniny v organismu zabezpečí dostatek živné půdy pro střevní mikroflóru. Přijímejte vlákninu z luštěnin (např. Menu Gold). Pro lepší stravitelnost luštěniny namáčejte ve studené vodě a vařte s bylinkami (libeček, saturejka, majoránka, tymián). Pro zjednodušení sáhněte po červené čočce či černé čočce beluga, které nemusíte namáčet a vaření trvá 20 min.
  4. Zeleninu tepelně zpracujte! Studené saláty tělo ochlazují, je lepší si je nechat na léto. Zeleninu tepelně zpracovávejte. Například rajčata jsou tělu přínosnější tepelně zpracovaná. Dochází totiž k lepšímu vstřebání lykopenu, významnému antioxidantu. Stejně tak je na tom řepa, kterou je lepší tepelně upravovat.
  5. Místo tropického ovoce se vraťte ke křížalám! Tropické ovoce roste v tropech a logicky pomáhá zchlazovat. Sušená jablka patří mezi lepší variantu svačinky, než ovoce, které u nás v létě ani v zimě neroste.
  6.  Ideální jsou hořká a slaná jídla! Vynechejte ostrá a kořeněná jídla. Zaměřte se na hořká a slaná jídla. Ale jako vždy platí, všeho s mírou. Přesolená jídla nejsou řešení. 7. Jídla vařená v jednom hrnci Takzvaná jídla vařená v jednom hrnci jsou vhodná na zimní období. Hrstková polévka, zeleninové polévky, kaše. Vhodná úprava je také pečení.
  7. Jídla vařená v jednom hrnci! Takzvaná jídla vařená v jednom hrnci jsou vhodná na zimní období. Hrstková polévka, zeleninové polévky, kaše. Vhodná úprava je také pečení.
  8. TIP – POLÉVKOVÁ SMĚS HRSTKA OD MENU GOLD Pestrá směs několika druhů luštěnin se stejnou dobou vaření.
Přečtěte si
koliaska
29. 3. 2022 • 22:10

To podle mě nejsou vůbec špatné tipy. Já tuto zimu docela trpěla. Vzhledem k tomu, že se snažíme šetřit, tak jsme doma měli větší zimu, než normálně. Musela jsem tedy doma chodit i tepleji oblečená. Nejhorší to ale bylo u televize, protože tam mi vždycky mrzly nohy. Naštěstí se mi to ale povedlo vyřešit pomocí takové teplé vlněné deky, kterou se mi povedlo sehnat z http­s://ww­w.vl­nenez­bozi­.cz/vl­nene-deky/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.