Přítele Stráského vyprovodil i Klaus | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Přítele Stráského vyprovodil i Klaus

Rozloučit se přijel Václav Klaus starší.
Rozloučit se přijel Václav Klaus starší. (Foto Aha! – Martin Přibyl a ara)

Samé věnce, ale významní politici nikde. S posledním federálním premiérem Janem Stráským (†78), který zemřel 6. listopadu, se do Prachatic přijel rozloučit jen exprezident Václav Klaus (78).

Na prachatickém hřbitově se včera v poledne sešlo kolem tří set lidí. Byli mezi nimi starostové šumavských obcí, jihočeští politici včetně hejtmanky Ivany Stráské (67, ČSSD) i organizovaní turisté. Prezident Miloš Zeman (75) i Úřad vlády poslali věnec, a tak čest polistopadových politických osobností hájil jen Klaus. Se Stráským kdysi seděl ve stejné kanceláři ve Státní bance a prošel s ním mnoho cest doma i v zahraničí…  „Kdybych měl s někým sám putovat na severní pól, vybral bych si jeho,“ pronesl Klaus, když se dozvěděl o úmrtí svého přítele. Odpustil mu i zradu, kdy po tzv. Sarajevském atentátu v roce 1997 opustil ODS.

Podle exprezidenta považoval Stráský spánek za ztrátu času. Zato ale kouřil jako fabrika, a to i jako ministr zdravotnictví. „Sepsali jsme spolu smlouvu o tom, kolik může vykouřit cigaret dopoledne a kolik odpoledne,“ vzpomínal včera zarytý nekuřák Klaus. Přesto se Stráský těšil pevnému zdraví a udivoval tvrzením, že chřipku lze vyléčit za 24 hodin. Šéfoval Národnímu parku Šumava i Klubu českých turistů. Před třemi lety ho ale mozková příhoda srazila na kolena. Muže, který se také zasloužil za klidný rozchod Čechů a Slováků, vyprovázely tam, kde nejsou žádné hranice, písně Evy Olmerové Čekej tiše a Michala Tučného Měl jsem rád…

Víte, že...

...Stráský tvrdil, že nekouřil jen jediný den v životě, a to v pěti tisících metrech v Himalájích, kde mu nehořela sirka?

Jan Stráský (†78)

Miloš Zeman poslal věnec.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.