Komunisté mu napařili 13 let: Za poslech rokenrolu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Komunisté mu napařili 13 let: Za poslech rokenrolu!

Březen 1990 S Václavem Havlem, který navštívil Zlín, si podal ruku.
Březen 1990 S Václavem Havlem, který navštívil Zlín, si podal ruku. (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv J. Romera)

Dostal trest jako pro vraha vlastně za nic! Komunistická justice poslala Josefa Römera (64) do žaláře na 13 let jen proto, že chodil na americkou ambasádu poslouchat rokenrol a půjčovat si desky a knihy. Tehdy dvaadvacetiletého Zlíňana zavřeli do Valdic jako vyzvědače!

Příběh Josefa Römera je jedním z nejotřesnějších dokladů zvůle tehdejšího režimu. Spravedlnost se ohýbala, jak rudí potřebovali...


Sledovali ho
Josef se vyučil chovatelem koní a dva roky pracoval v Tlumačově na Zlínsku. Aby se vyhnul dvouleté vojenské službě, šel v lednu 1975 budovat pražské sídliště v Ďáblicích. Bydlel na ubytovně a učil se anglicky. „Kde ji ale pilovat? Jedině na americké ambasádě. Nebyl problém tam docházet,“ vyprávěl pro Aha!. Chodil tam pravidelně více než dva roky a v roce 1976 se seznámil i s tehdejším velvyslancem a jeho tajemníky. „Sledoval jsem tam televizi a viděl, jak lidé na Západě žijí a že nám tu lžou. Poprvé v životě jsem se setkal s videem. Půjčoval jsem si knihy v angličtině a desky se západní muzikou. Nosil jsem známým letáky s programem rádií Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky. Samozřejmě mě měli estébáci v merku,“ líčil.

Jak zdrhnout
Chtěl emigrovat, ale nedostal výjezdní doložku ani devizový příslib. Tak si objednal falešný pas. „Jugoš ale sebral prachy a zmizel. A tak jsem se nechal od ledna 1977 zaměstnat na letišti v Ruzyni a nakládal kufry do letadel. Chtěl jsem zůstat v zavazadlovém prostoru a odletět. Jenže o tom, že by tak šlo zdrhnout, jsem se, blbec, svěřil špatným lidem. A vzápětí jsem požadoval na odborové schůzi, aby nám přečetli text Charty 77, kterou jsme měli odsoudit. No, a druhý den si pro mě přijeli estébáci. Bylo to 27. ledna 1977,“ zůstalo mu v paměti.

Galeje a šikana
V pouhých 22 letech skončil ve vazbě v Praze-Ruzyni. „Tam mě mlátili a přivazovali k topení. Strávil jsem tam dva roky. Dalších 11 let jsem si prožíval galeje ve věznici ve Valdicích,“ vzpomínal. „Nic jsem neudělal a musel být mezi, vrahy, násilníky. Na cele nás bylo dvacet. Šikanovali mě, věčně jsem dělal rajony. Ale protože jsem se stále odvolával, psal jsem pak věci i pro spoluvězně, nechali mě být. Pět let jsem dřel i v šílených podmínkách ve sklárně. Nikdo mi nemůže dnes namluvit, jak to bylo za komunistů hezké,“ podotkl.

Pozdní svoboda
Na svobodu se dostal až po amnestii Václava Havla – 3. ledna 1990, tři týdny před vypršením celého trestu! Přijeli pro něj zástupci Občanského fóra ze Zlína.

Za co seděl
Tehdejší justice mu »přišila« vyzvědačství. Důvodem byly styky s diplomaty USA. Druhým hříchem byly přípravy na opuštění republiky, kdy prý ohrozil letový provoz.

Satisfakce, ale...
Po propuštění byl Josef Römer zproštěn viny. Po 37 letech, v říjnu 2014, když mu bylo již 59 let, obdržel od Etické komise vlády medaili a uznání, že pracoval pro třetí odboj. „Byla mi vyplacena i ušlá výplata za těch 13 let. Žádné miliony. Pořídil jsem si za to starší menší byt. Ta promeškaná léta mi nevrátí ale nikdo,“ pokrčil rameny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.