Rádce Aha! Otázky a odpovědi kolem rodičovské! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Otázky a odpovědi kolem rodičovské!

 (Profimedia)

O 80 000 korun by měl vzrůst od Nového roku rodičovský příspěvek. Rodiče by tak měli za péči o svého potomka celkem získat částku 300 000 korun, v případě vícerčat 450 0000 Kč. Deník Aha! nabízí nejčastější otázky a odpovědi k této velké změně.

*Co se změní?
Celková výše rodičovského příspěvku by se od 1. ledna 2020 měla zvýšit na 300 000 Kč, u vícerčat na 450 000 korun. O zvýšení není třeba žádat.

*Pro koho zvýšení platí?
Pro rodiče, kteří k 1. lednu 2020 čerpají rodičovský příspěvek na dítě mladší 4 let a nemají dočerpánu celkovou částku 220 000 Kč, a pro rodiče, kteří začnou čerpat rodičovský příspěvek kdykoli od 1. ledna 2020.

*Jak se o zvýšení dozvím?
„Jakmile novelu podepíše prezident, budou do 2 dnů od jeho podpisu všichni příjemci, kterých se tato úprava dotkne, o změnách informováni dopisem,“ vysvětluje Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR (ÚP ČR). Každý rodič v něm najde veškeré potřebné informace.

*Kdo nemá na peníze nárok?
Rodiče dětí starších 4 let, nebo rodiče, kteří už vyčerpali celkovou částku 220 000 korun (330 000 Kč u vícerčat).

*Musím něco udělat?
V případě, že vám do vyčerpání rodičovského příspěvku chybí jen pár měsíců, měli byste si navýšit částku, kterou měsíčně čerpáte.

*Kolik je možné maximálně měsíčně získat?
Pokud jste čerpali peněžitou pomoc v mateřství (lidově mateřskou), bude pro vás maximum stejně vysoké, jako byla »mateřská«. Pokud jste čerpali rovnou rodičovskou (studenti, nezaměstnaní apod.) bude od Nového roku maximální hranice čerpání stanovená na 10 000 Kč (15 000 Kč u vícerčat).

*Začne mi automaticky chodit vyšší částka?
Nezačne. Pokud si nezažádáte o zvýšení rodičovské, dostanete i za leden 2020 rodičovský příspěvek (vyplacený v únoru) ve stejné výši, jako za prosinec (vyplacený v lednu). Příspěvek se totiž vyplácí zpětně.

*Jak si můžu požádat o zvýšení?
O změnu výše rodičovské si můžete požádat na příslušném kontaktním pracovišti ÚP ČR podle svého trvalého bydliště jednou za 3 měsíce, a to nejenom osobně, ale také elektronickým formulářem či zaslat žádost poštou.

*Mému dítěti budou již brzy 4 roky, co mám teď dělat, abych stihla peníze vyčerpat?
Po účinnosti zákona si požádejte o zvýšení výše měsíční rodičovské, na maximální částku 10 000 Kč měsíčně. Tuto částku pak můžete pobírat až do vyčerpání celkové částky rodičovského příspěvku, anebo do 4. narozenin vašeho dítěte. Může se ale stát, že navýšenou částku dočerpat nestačíte.

Kde získat informace
*na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR, kde vás informátoři nasměrují na příslušnou kancelář specializovanou na oblast rodičovského příspěvku
*dotazy je možné psát i na e-mailovou adresu rodicak@uradprace.cz. Podrobnosti najdete také na portále MPSV (https://www.mpsv.cz/web/cz/rodicovsky-prispevek).

Zvýšení ještě není definitivní
Navýšení rodičovské schválila Poslanecká sněmovna a ještě ji musí projednat Senát. Pokud přes něj »projde« a podepíše ho prezident, rodičovská se od ledna zvýší.

Tip Aha!
Blíží se vám konec rodičovské a máte strach, že pokud bude její zvýšení schváleno, nestihnete si peníze vybrat? Požádejte o zvýšení na maximální částku už teď! Maximum je pro matky, které čerpaly peněžitou pomoc v mateřství stejné, jako byla jejich »mateřská«. U maminek, které po porodu braly rovnou rodičovskou, a nebylo jim ani druhému rodiči možné stanovit denní vyměřovací základ ke dni narození dítěte, to je nyní max. 7600 Kč (v případě vícerčat max. 11 400 Kč). Požádat o zvýšení je ale možné jen jednou za tři měsíce, takže pokud jste se svou rodičovskou v poslední době měnily, budete muset čekat na uplynutí této lhůty. Nevýhodu tohoto řešení je pak možnost, že změna rodičovské nebude schválena a vy si tak své peníze vyberete předčasně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.