Smutný svátek pro Zelenkovou: Vzpomínám na své Karly... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Smutný svátek pro Zelenkovou: Vzpomínám na své Karly...

Jitka Zelenková
Jitka Zelenková (Foto pro Aha!: Lenka Hatašová/2018, archiv J. Zelenkové, ara)

Jak ráda by jim popřála vše nejlepší a hlavně hodně zdraví k jejich pondělnímu svátku. Do života Jitky Zelenkové (69) vstoupilo celkem pět významných nositelů křestního jména Karel. Ani jeden už ale, bohužel, není naživu. „Vzpomínám na své Karly,“ napsala zpěvačka se smutkem v duši a slzou v oku. Kteří to jsou?

Karel Gott (†80)
NEJdůležitější


Tykat si začali až na jejích padesátinách, ale jako vokalistka s ním vystupovala dlouhých 14 let a patřila k nejvýraznějším členkám souboru. „První osobní setkání si asi Karel ani nepamatuje. Nesla jsem mu nějakou vázu,“ smála se Jitka při vzpomínkách na začátky své kariéry. Nakonec ji ale v roce 1973 angažoval do svého ansáblu a na turné i po Německu spolu trávili spoustu času. „Pamatuji slavné vánoční Lucerny a mejdany po nich. To jsme se vždycky všichni nastěhovali ke Karlovi domů na Bertramku. Vzpomínám si i na režiséra Janka Roháče, který dělal pořady Karel Gott ve Slaném, jak mu klepal popel z cigaret na perské koberce a vysvětloval, že je to pro ně dobré, protože tam díky tomu nebudou moli,“ vtipkovala. Když pak Slavík krátce po svých 80. narozeninách podlehl akutní leukemii, samozřejmě to obrečela. „Když Karel odešel, zpívala jsem zrovna na koncertě pro dárce kostní dřeně a celou dobu jsem na něho myslela,“ svěřila se Zelenková poté, co se Slavík 1. října odebral na věčnost. 


Karel Černoch (†64)
NEJsrdceryvnější


Byla poslední zpěvačka, s níž vystupoval na pódiu. Nejen, že spolu nazpívali několik krásných duetů, ale dlouhá léta se i kamarádili. Přestože na jeho posledním vystoupení všichni tušili, jak na tom doopravdy je, zpěvák se na sobě snažil nedat nic znát a slavil nové album až do noci. „Jsem šťastná, že se Karel drží, že pořád statečně bojuje,“ prohlásila tehdy Zelenková na adresu dlouholetého kamaráda při říjnovém rautu v Grand hotelu Bohemia v roce 2007. ﷯Všichni už mu víceméně přáli klid. Jeho poslední rok byl totiž ve znamení drastických chemoterapií, které měly pokořit ﷯rakovinu tlustého střeva. Zpěvák ale tuto léčbu velice těžko snášel. „Muzikantsky jsem si s ním moc rozuměla, byli jsme hudebně na stejné vlně – zkrátka stejná krevní skupina. Tak si aspoň odpoledne pustím jeho nejhezčí písničky, aby mi z toho nebylo tak moc smutno,“ uzavřela Jitka. 


Karel Svoboda (†68)
NEJbolestnější


Na každém koncertě na něj vzpomíná. S hitmakerem byla totiž velká kamarádka. A obdivovala ho. „S Karlem jsme se především hodně přátelili. Byl to jeden z největších melodiků, které znám. První český muzikál Dracula, k němuž napsal hudbu, obsahuje tolik samostatně nosných melodií, které se často neslyší ani v zahraničních produkcích,“ prozradila Zelenková. Hodně blízko měla i k jeho první ženě Hance. Když pak skladatel před bezmála 12 lety spáchal sebevraždu, hodně ji to citově semlelo. „Vzpomínám na pěkné písničky, které napsal, na spoustu filmové i scénické hudby a že je to strašná škoda, že si vzal život. Byl to prima kluk. Je to kus mého života,“ neskrývala, jak hluboce ji to zasáhlo. 


Karel Vlach (†74)
NEJprofesnější


Jako jeden z prvních jí dal možnost rozvinout hudební talent. Se swingovým Orchestrem Karla Vlacha Jitka vystupovala, než si jí vůbec všiml Ladislav Štaidl(74) s Karlem Gottem. A je mu za to dodnes vděčná. „S jeho orchestrem jsem procestovala kus republiky,“ nechala se slyšet Jitka. Díky jejich spolupráci jí ale spadla do klína životní nabídka vystupovat s Gottem. „Ano, to jsou věci, které mě zase v té kariéře posunuly kousek dál,“ přiznává Zelenková. Pracovitý kapelník, vyhlášený svou laskavostí a vstřícností, nakonec odešel uprostřed práce před generálkou muzikálu Někdo to rád horké v karlínském divadle. Jako by si svým oblíbeným rčením – Jen smrt omlouvá – svůj konec tak trochu předpověděl. 


Karel Zich (†55)
NEJtragičtější


Nazpívali spolu dva duety, ale hlavně měli mezi sebou vřelý kamarádský vztah. Ne náhodou tak Jitka znala celou jeho rodinu a říkala o nich, jak báječní jsou to lidé. Jenže zrovna, když se jí zpěvák﷯ svěřil, že je nejšťastnější v životě a radoval se z nového založení rodiny, došlo k tragédii. Karel Zich se v brzkých ranních hodinách utopil v moři během potápění u korsických břehů. Na dovolenou, která se mu stala osudnou, odjel se svou druhou manželkou Janou a asi deseti kamarády z potápěčského oddílu. Příčinou smrti byl údajně infarkt. „Hrozně se radoval ze života. Strašně to prožívám a proklínám osud. Bohužel, každý člověk má vyměřený pro život určitý čas. Každému svíčka dohoří jindy, ale Karlovi hořela velmi krátce,“ komentovala tehdy Jitka jeho﷯ smrt ﷯s pláčem a doteď jí hodně mrzí. 

Zelenková o Gottovi: Karel byl vždy tajemný, o dceři jsem nevěděla!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
5. 11. 2019 • 05:17

Skoda Jitky ,Angela deyvisova by mela krasne deti.Tolik casu dat chlapkum zadarmo

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.