Přezováme pneumatiky: Od zítra na zimních! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Přezováme pneumatiky: Od zítra na zimních!

Pneumatiky.
Pneumatiky. (Svět motorů)

Než od listopadu do března vyjedete na cestu, podívejte se na předpověď počasí. Pokud hlásí sníh, led nebo námrazu, bez zimních pneumatik dostanete pokutu. Aha! vám poradí, jak vybrat ty správné.

Na každé pneumatice v obchodě uvidíte štítek, který shrnuje základní parametry pneumatiky a pro rychlou orientaci postačí. Pokud ale chcete vybrat opravdu dobře, vybírejte podle odborných testů. Kupříkladu rakouský autoklub ÖAMTC letos ve spolupráci s dalšími autokluby a institucemi otestoval 16 vzorků pneumatik pro malé vozy (185/65 R15). A žádné vyloženě perfektní nenašel, zato našel dvě vyloženě nebezpečné.


Pneumatiky testoval i český Autoklub ČR, který podrobil zkoumání pět vzorků pneumatik plus referenční barumky. Z vybraných modelů žádný barumky neporazil. Není přitom s podivem, že dvě pneumatiky, které prošly oběma testy, mají hodnocení podobné. Rakouský autoklub se doporučuje vyhnout gumám Toyo Snowprox kvůli velmi špatnému výkonu na sněhu. V českém testu na sněhu také propadly, byť ne tak tragicky. Naopak na suchu, kde je Rakušané také kritizovali, dokázaly barumky i mírně překonat.

Kdy je čas přezout pneumatiky?
V zákoně se praví, že v období od 1. listopadu do 31. března je třeba mít své auto přezuté na zimní pneumatiky, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo může-li řidič vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se během jízdy tyto souvislé vrstvy mohou na silnici vyskytovat. Dále nám zákon ukládá minimální hloubku dezénu zimních pneumatik 4 mm. Na rezervu se ale nevztahuje, tu můžete mít letní.

Vyberte si ty správné

Sedm stupňů rozhoduje
Na zimní je lepší s klidem přezout v předstihu. „Směs zimních pneumatik je přizpůsobená chladným teplotám a pod 7 °C netvrdne. Díky tomu zimní pneumatiky disponují mnohem větší trakcí na sněhu a ledu než i ty nejlepší letní pneumatiky,“ vysvětluje Michal Knor z Auto Kelly.

Vyberte si ty správné

Přečtěte si
spacekivo386
30. 4. 2022 • 14:19

Když dojde na výměnu pneumatik, tak si často říkám, že bych začal používat celoroční. Taky bych ušetřil místo v garáži. Teď tam mám navíc ještě uložený šroubový kompresor, jelikož jsme na firmu kupovali nový, a to z http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis­.cz/pr­oduk­ty/kom­preso­ry/kom­preso­ry-boge/sroubove-kompresory-boge .. Teď jen čekám, až se ten starý prodá, tak snad se to do zimy stihne.

Josef124
20. 5. 2021 • 06:31

Přítel se řídí při přezouvání pneumatik počasím, ne datem. Když je na začátku listopadu teplo, tak proč by zbytečně přezouval na zimní? Já tomu moc nerozumím, tak to nechávám na něm. On ví, co a proč děla ;-) . Už vloni chtěl kupovat nové gumy, ale nakonec se na to vykašlal, tak letos je konečně objednal z http­s://ww­w.pn­euok­.cz/ a bylo na čase, když byla taková zima.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.