Pochutnejte si na Svatého Martina: Husa s pečenými jablky
POTŘEBUJETE:
1 husu (3,5 kg)
2 cibule
6 jablek
5 lžic rybízového džemu
sušené švestky
sůl
pepř
Očištěnou, omytou husu osolíme a opepříme. Dáme ji do pekáče, do kterého nalijeme hrnek vody, přikryjeme a pečeme hodinu. Očistíme cibuli, pokrájíme na kolečka, z jablek odkrojíme vršky, vydlabeme vnitřek, naplníme džemem a přikryjeme odkrojenými vršky. Husu v pekáči obrátíme, obložíme cibulí, sušenými švestkami, naplněnými jablky a odkrytou pečeme další hodinu. Během pečení ji zvenčí i zevnitř potíráme vypečeným sádlem. Upečenou husu, švestky a jablka vyjmeme a odložíme. Sádlo z vypečené šťávy odebereme, převaříme a podlijeme jím husu, kterou obložíme upečenými jablky a švestkami. Jako příloha se hodí bramborové či houskové knedlíky.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.